Przygotować wcześniej: masło i jajka wyjąć z lodówki min. 2h przed wyrabianiem ciasta.
Z podanej porcji ciasta wychodzi ok. 17 ślimaczków – polecam rozłożyć na 2 tortownice lub 1 większą formę.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500g mąki pszennej tortowej
- 220ml mleka
- 40g świeżych drożdży
- 70g cukru
- 80g miękkiego masła
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
Nadzienie:
- ok. 70g/5 łyżek cukru brązowego (może być zwykły)
- 3 łyżki cynamonu
- 60g miękkiego masła
- dodatkowo do posmarowania: 1 jajko w temperaturze pokojowej
Sposób przygotowania:
- W miseczce/kubku podgrzać mleko (ma być ciepłe ale tak, żeby nie parzyło w palec).
- Do mleka dodać cukier i drożdże, wymieszać do połączenia się.
- Do misy miksera wlać rozczyn z drożdży, dodać mąkę, jajko, masło i sól.
- Wyrabiać mikserem z końcówką typu hak (lub ręcznie dodając mokre składniki stopniowo w tym masło na końcu) ok. 10-15 minut aż będzie gładkie i elastyczne.
- Gotowe ciasto przykryć ściereczką w misie i odstawić do wyrastania ok 1.5-2h.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować masłem po całości i posypać cukrem z cynamonem.

- Ciasto zwinąć w rulon od szerszego boku.

- Rulon ciasta pociąć na krążki o 2-3cm szerokości.

- Krążki/ślimaczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

- Ślimaczki w formie przykryć ściereczką na czas nagrzewania piekarnika, do ponownego wyrośnięcia (w razie braku czasu ten krok można pominąć).
- Włączyć piekarnik na 180℃, grzanie góra-dół.
- Przed samym włożeniem ciasta do piekarnika: roztrzepać widelcem/rózgą jajko (nie prosto z lodówki) i posmarować ślimaczki w formie.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut.
