Tryb blokady ekranu

Cynamonki drożdżowe

Przygotować wcześniej: masło i jajka wyjąć z lodówki min. 2h przed wyrabianiem ciasta.
Z podanej porcji ciasta wychodzi ok. 17 ślimaczków – polecam rozłożyć na 2 tortownice lub 1 większą formę.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej tortowej
  • 220ml mleka
  • 40g świeżych drożdży
  • 70g cukru
  • 80g miękkiego masła
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • ok. 70g/5 łyżek cukru brązowego (może być zwykły)
  • 3 łyżki cynamonu
  • 60g miękkiego masła
  • dodatkowo do posmarowania: 1 jajko w temperaturze pokojowej

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce/kubku podgrzać mleko (ma być ciepłe ale tak, żeby nie parzyło w palec).
  2. Do mleka dodać cukier i drożdże, wymieszać do połączenia się.
  3. Do misy miksera wlać rozczyn z drożdży, dodać mąkę, jajko, masło i sól.
  4. Wyrabiać mikserem z końcówką typu hak (lub ręcznie dodając mokre składniki stopniowo w tym masło na końcu) ok. 10-15 minut aż będzie gładkie i elastyczne.
  5. Gotowe ciasto przykryć ściereczką w misie i odstawić do wyrastania ok 1.5-2h.
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować masłem po całości i posypać cukrem z cynamonem.
  7. Ciasto zwinąć w rulon od szerszego boku.
  8. Rulon ciasta pociąć na krążki o 2-3cm szerokości.
  9. Krążki/ślimaczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  10. Ślimaczki w formie przykryć ściereczką na czas nagrzewania piekarnika, do ponownego wyrośnięcia (w razie braku czasu ten krok można pominąć).
  11. Włączyć piekarnik na 180℃, grzanie góra-dół.
  12. Przed samym włożeniem ciasta do piekarnika: roztrzepać widelcem/rózgą jajko (nie prosto z lodówki) i posmarować ślimaczki w formie.
  13. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut.