- Całość: 562 kcal, B: 31 g, T: 25 g, W: 101 g
- 1 z 16 porcji (1 naleśnik): 35 kcal, B: 2 g, T: 1.6 g, W: 6.3 g
Z podanych składników wychodzi ok.16 naleśników.
Składniki:
- 4 jajka
- 320g mąki (u mnie mix orkiszowej i pszennej)
- 360ml mleka 1.5%
- 360ml wody gazowanej
- 3 łyżeczki bardzo miękkiego lub rozpuszczonego masła
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki przełożyć do miski, zblendować.
- Patelnię (ja smaże różnoczesnie na dwóch) mocno rozgrzać, posmarować minimalnie olejem. Najlepiej użyć pędzelka.
- Wylewać ciasto na rozgrzaną patelnię, po zarumienieniu (ok. 1 minucie) przewrócić. Smażyć do zarumienienia drugiej strony.
- Na kolejne naleśniki nie trzeba już smarować patelni tłuszcz.
Naleśniki świetnie sprawdzą się z serowym farszem na słodko, jak i meksykańskim na słono!
