Tryb blokady ekranu

Naleśniki fit

  • Całość: 562 kcal, B: 31 g, T: 25 g, W: 101 g
  • 1 z 16 porcji (1 naleśnik): 35 kcal, B: 2 g, T: 1.6 g, W: 6.3 g

Z podanych składników wychodzi ok.16 naleśników.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 320g mąki (u mnie mix orkiszowej i pszennej)
  • 360ml mleka 1.5%
  • 360ml wody gazowanej
  • 3 łyżeczki bardzo miękkiego lub rozpuszczonego masła
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki przełożyć do miski, zblendować.
  2. Patelnię (ja smaże różnoczesnie na dwóch) mocno rozgrzać, posmarować minimalnie olejem. Najlepiej użyć pędzelka.
  3. Wylewać ciasto na rozgrzaną patelnię, po zarumienieniu (ok. 1 minucie) przewrócić. Smażyć do zarumienienia drugiej strony.
  4. Na kolejne naleśniki nie trzeba już smarować patelni tłuszcz.

Naleśniki świetnie sprawdzą się z serowym farszem na słodko, jak i meksykańskim na słono!