- Całość: 2050 kcal, B: 128 g, T: 104 g, W: 128 g
- 1 z 10 porcji (na 1 naleśnika czyli ok 3 łyżki farszu): 205 kcal, B: 12.8 g, T: 10.4 g, W: 12.8 g
Składniki:
- 500g mięsa mielonego wołowego
- 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
- ¼ łyżeczki papryki ostrej
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta cynamonu
- 1 puszka (255g) czerwonej fasoli
- 1 puszka (285g) kukurydzy
- 150g pieczarek (opcjonalnie)
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 190 koncentratu pomidorowego + 150ml wody
Sposób przygotowania:
- Przełożyć mięso mielone na rozgrzaną patelnię.
Nie dodawać żadnego tłuszczu. Tłuszcz z mięsa będzie wystarczający. - Podsmażyć mięso, dodać wszystkie przyprawy, wymieszać.
- Do podsmażonego mięsa dodać pokrojoną w piórka cebulę, wymieszać, podsmażyć razem.
- Fasolę i kukurydzę odcedzić, opłukać pod bieżącą wodą.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieczarki. Wymieszać, podsmażyć.
- Dodać kukurydzę i fasolę. Wymieszać, podsmażyć.
- Na koniec dodać koncentrat pomidorowy z wodą. Wszystko wymieszać i podsmażać jeszcze około 3 minuty.
TIP: jeśli farsz ma być do tacos, nie dodawać koncentratu. Jako dodatek do farszu do tacos, świetnie pasuje rozgniecione widelcem awokado z sokiem z limonki, posmarowane na taco. Polecam także salsę pomidorową: pokrojone w kosteczkę pomidory, cebula, pare listków kolendry, sól i pieprz.
