Sernik pieczony w tortownicy o średnicy 18cm.
Wersja pistacjowa:
- Całość: 2715 kcal, B: 132 g, T: 186 g, W: 101 g, C: 30 g
- 1 z 8 porcji: 340 kcal, B: 16.5 g, T: 23 g, W: 13 g, C: 3,8 g
Wersja klasyczna bez pistacji:
- Całość: 1860 kcal, B: 100,5 g, T: 120 g, W: 57,5 g, C: 18,5 g
- 1 z 8 porcji: 232 kcal, B: 12.5 g, T: 15 g, W: 7 g, C: 2,5 g
Składniki:
- 450g serka Philadelphia light
- 300g skyru waniliowego
- 4 łyżki erytrytolu (można dopasować pod siebie)
- 6 jajek M
- 150g pasty pistacjowej 100% pistacji
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- pół łyżeczki soli
Spód:
- 80g ciastek bez cukru, u mnie Vitella wielozbożowe
- 18g masła
- 2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
- Włączyć piekarnik na 220℃, grzanie góra-dół.
- Przygotować foremkę: wyłożyć foremkę 2 arkuszami papieru do pieczenia tak, aby wystawały na kilka centymetrów ponad formę.
- Przygotować spód sernika:
- ciastka zblendować, dodać roztopione masło i wodę. Zblendować do połączenia składników, powinna wyjść struktura mokrego piasku.
- Masę ciasteczkową wyłożyć na dno formy, ugnieść łyżką lub spodem szklanki z płaskim spodem na równą powierzchnię.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 6 minut do zarumienienia
- Po wyjęciu z piekarnika ostudzić do temperatury pokojowej
- Do misy miksera przełożyć: skyr, serek Philadelphia, erytrytol, ekstrakt z wanilii, sól, pastę pistacjową. Miksować do połączenia składników.
- Do gładkiej masy dodawać po 1 jajku na raz. Zmiksować do połączenia się jajek z masą serową.
- Masę serową wylać na ostudzony spód ciasteczkowy, wstawić do piekarnika na 30-35 minut, 210-220℃.
UWAGA: Masa jest mocno płynna, przypomina konsystencję rzadkiej śmietanki 30%.
- Po wyjęciu z piekarnika sernik baskijski ma trzęsący środek – jak to baskijski ma w zwyczaju. Odstawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej (co najmniej 3h). Następnie wstawić do lodówki na minimum 8h, najlepiej całą noc.
TIPy:
- polecam zacząć robić sernik najpóźniej koło południa, żeby zdążył na spokojnie ostygnąć do wieczora.
- można użyć trochę większej tortownicy, np 20-21 cm. Sernik będzie wtedy trochę niższy ale na pewno bezpiecznie urośnie tylko do wysokości foremki.
- pasta pistacjowa jest opcjonalna!
