Tryb blokady ekranu

Sernik bez cukru, wysokobiałkowy

Sernik pieczony w tortownicy o średnicy 24cm.

Składniki:

Spód sernika:

  • 45g płatków owsianych, błyskawicznych
  • 45g mąki pszennej
  • 45g roztopionego masła
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 2 łyżki kakao

Masa serowa:

  • 500g twarogu tłustego/półtłustego, mielonego
  • 450g skyra waniliowego
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej (osobno białka i żółtka)
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 6 łyżek erytrytolu
  • szczypta soli


Polewa:

Opcja 1:

  • 50g białej czekolady
  • 50g śmietanki 30%

Opcja 2:

  • 100g białej czekolady
  • 30g mleka

Dekoracja(opcjonalnie):

  • płatki migdałów, płatki kwiatów jadalnych


Sposób przygotowania:

Przygotować spód sernika:

  1. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli używa się silikonowej foremki, nie trzeba w ogóle używać papieru do pieczenia.
  2. Do miseczki wsypać: płatki owsiane, mąkę, erytrytol, kakao. Wymieszać. 
  3. Dodać roztopione masło, wymieszać dokładnie do połączenia się wszystkich składników.
    Powinna powstać pół-sypka “kruszonka”.
  4. Przełożyć do foremki i ugnieść równo na całym spodnie.
    Polecam wykorzystać do tego łyżkę i naczynie z równym spodem, np. grubszą szklankę.
  5. Odstawić.
  6. Włączyć piekarnik na 175℃, grzanie góra-dół.

Przygotować masę serową:

  1. Żółtka oddzielić od białek.
  2. Do miski przełożyć: twaróg, skyr, żółtka, proszki budyniowe, erytrytol. Zblendować na gładką masę.
  3. W osobnej misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli.
  4. Ubite białka porcjami, po parę łyżek przełożyć i wmieszać delikatnie do masy serowej za pomocą silikonowej szpatułki.
  5. Gotową masę przelać do foremki, na przygotowany wcześniej spód.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 45 minut.
  7. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, odstawić do ostudzenia.

Przygotować polewę:

  1. Śmietankę podgrzać prawie do zagotowania.
  2. Do śmietanki wrzucić połamaną białą czekoladę. Odczekać 15 sekund i  wymieszać do połączenia się składników. 
  3. Gotową polewę wylać na wierzch sernika, równomiernie rozprowadzić.

Jeśli przygotowuje się polewę z opcji 2, z użyciem mleka, postępuje się dokładnie tak samo tyle, że podgrzewa się mleko, a nie śmietankę.

Na polewę można wyłożyć  np. płatki migdałów czy płatki kwiatów jadalnych (róży, jaśminu, chabru).