Sernik pieczony w tortownicy o średnicy 24cm.
Składniki:
Spód sernika:
- 45g płatków owsianych, błyskawicznych
- 45g mąki pszennej
- 45g roztopionego masła
- 2 łyżki erytrytolu
- 2 łyżki kakao
Masa serowa:
- 500g twarogu tłustego/półtłustego, mielonego
- 450g skyra waniliowego
- 4 jajka w temperaturze pokojowej (osobno białka i żółtka)
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 6 łyżek erytrytolu
- szczypta soli
Polewa:
Opcja 1:
- 50g białej czekolady
- 50g śmietanki 30%
Opcja 2:
- 100g białej czekolady
- 30g mleka
Dekoracja(opcjonalnie):
- płatki migdałów, płatki kwiatów jadalnych
Sposób przygotowania:
Przygotować spód sernika:
- Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli używa się silikonowej foremki, nie trzeba w ogóle używać papieru do pieczenia.
- Do miseczki wsypać: płatki owsiane, mąkę, erytrytol, kakao. Wymieszać.
- Dodać roztopione masło, wymieszać dokładnie do połączenia się wszystkich składników.
Powinna powstać pół-sypka “kruszonka”. - Przełożyć do foremki i ugnieść równo na całym spodnie.
Polecam wykorzystać do tego łyżkę i naczynie z równym spodem, np. grubszą szklankę. - Odstawić.
- Włączyć piekarnik na 175℃, grzanie góra-dół.
Przygotować masę serową:
- Żółtka oddzielić od białek.
- Do miski przełożyć: twaróg, skyr, żółtka, proszki budyniowe, erytrytol. Zblendować na gładką masę.
- W osobnej misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli.
- Ubite białka porcjami, po parę łyżek przełożyć i wmieszać delikatnie do masy serowej za pomocą silikonowej szpatułki.
- Gotową masę przelać do foremki, na przygotowany wcześniej spód.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na 45 minut.
- Po upieczeniu wyjąć na kratkę, odstawić do ostudzenia.
Przygotować polewę:
- Śmietankę podgrzać prawie do zagotowania.
- Do śmietanki wrzucić połamaną białą czekoladę. Odczekać 15 sekund i wymieszać do połączenia się składników.
- Gotową polewę wylać na wierzch sernika, równomiernie rozprowadzić.
Jeśli przygotowuje się polewę z opcji 2, z użyciem mleka, postępuje się dokładnie tak samo tyle, że podgrzewa się mleko, a nie śmietankę.
Na polewę można wyłożyć np. płatki migdałów czy płatki kwiatów jadalnych (róży, jaśminu, chabru).
