Z podanych składników wychodzi ok. 10-12 podpłomyków.
Składniki:
- 320g mąki pszennej
- 250ml wrzątku
- pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Mąkę wsypać do miski.
- We wrzątku rozpuścić sól, wlać do mąki, wymieszać łyżką.
- Gdy ciasto nie będzie już parzyć wyjąć na blat i wyrobić rękami do powstania jednolitego, sprężystego ciasta.
- Wyrobione ciasto podzielić na 10-12 części.
- Rozgrzać patelnię.
- Każdą z części ciasta rozwałkować podsypując obficie mąką.
Polecam rozwałkować na placki wielkości +/- talerzyka deserowego – ok. 20cm średnicy. - Placki prażyć na rozgrzanej patelni, bez żadnego tłuszczu, aż do przyrumienienia z obu stron.

TIPy:
- im cieńsze placki, tym po uprażeniu wyjdą bardziej suche i kruche. Gdy rozwałkuje się je na nieco grubsze placki, będą miękkie i sprężyste.
- rozwałkowane placki można podsypać mąką i układać na talerzu, jeden na drugim, jeśli rozwałkowuje się je szybciej niż podpłomyk na patelni zdąży się uprażyć.
- między prażeniem podpłomyków może osadzić się przypalona mąką na patelni. Warto ją co jakiś czas ściągnąć papierowym ręcznikiem lub silikonową łopatką.
- podczas prażenia podpłomyki mogą zacząć nabierać powietrza w ∂środku – to normalne. Po uprażeniu opadną 🙂

