Tryb blokady ekranu

Podpłomyki

Z podanych składników wychodzi ok. 10-12 podpłomyków.

Składniki:

  • 320g mąki pszennej
  • 250ml wrzątku
  • pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do miski.
  2. We wrzątku rozpuścić sól, wlać do mąki, wymieszać łyżką.
  3. Gdy ciasto nie będzie już parzyć wyjąć na blat i wyrobić rękami do powstania jednolitego, sprężystego ciasta.
  4. Wyrobione ciasto podzielić na 10-12 części.
  5. Rozgrzać patelnię.
  6. Każdą z części ciasta rozwałkować podsypując obficie mąką.
    Polecam rozwałkować na placki wielkości +/- talerzyka deserowego – ok. 20cm średnicy.
  7. Placki prażyć na rozgrzanej patelni, bez żadnego tłuszczu, aż do przyrumienienia z obu stron.



TIPy: 

  • im cieńsze placki, tym po  uprażeniu wyjdą bardziej suche i kruche. Gdy rozwałkuje się je na nieco grubsze placki, będą miękkie i sprężyste. 
  • rozwałkowane placki można podsypać mąką i układać na talerzu, jeden na drugim, jeśli rozwałkowuje się je szybciej niż podpłomyk na patelni zdąży się uprażyć.
  • między prażeniem podpłomyków może osadzić się przypalona mąką na patelni. Warto ją co jakiś czas ściągnąć papierowym ręcznikiem lub silikonową łopatką.
  • podczas prażenia podpłomyki mogą zacząć nabierać powietrza w ∂środku – to normalne. Po uprażeniu opadną 🙂