Tryb blokady ekranu

Barszcz czerwony

Z podanych składników wychodzi trochę ponad 3 litry barszczu.

Składniki:

  • 2kg czerwonych buraków, najlepiej podłużnych
  • 2 średnie cebule
  • 40g czosnku (ok.8 ząbków)
  • 70g cukru
  • 50 ml octu
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 3 litry wody
  • słoiczek bulionu drobiowego ze słoiczka/bulion domowy
  • 2 łyżki majeranku
  • pół łyżeczki pieprzu
  • sos sojowy (zamiast maggi do doprawienia)
  • sól – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obrać, zetrzeć na tarce, włożyć do wielkiego gara.
  2. Cebulę pokroić w pióra, czosnek zgnieść, obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do buraków.
  3. Do buraków dodać też: ziele angielskie, liście laurowe, ocet, i cukier. Wszystko razem wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić w chłodne miejsce na minimum 5h, a najlepiej na całą noc.
  4. Przygotować bulion: zawartość słoiczka przełożyć do osobnego garnka, zalać 3 litrami wody i podgrzać do zagotowania.
  5. Gorącym bulionem zalać buraki, przykryć przykrywką, podgrzewać prawie do zagotowania – ale nie gotować.
  6. Barszcz odcedzić i doprawić: roztartym w dłoniach majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem.