Z podanych składników wychodzi trochę ponad 3 litry barszczu.
Składniki:
- 2kg czerwonych buraków, najlepiej podłużnych
- 2 średnie cebule
- 40g czosnku (ok.8 ząbków)
- 70g cukru
- 50 ml octu
- 4 liście laurowe
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 3 litry wody
- słoiczek bulionu drobiowego ze słoiczka/bulion domowy
- 2 łyżki majeranku
- pół łyżeczki pieprzu
- sos sojowy (zamiast maggi do doprawienia)
- sól – do smaku
Sposób przygotowania:
- Buraki obrać, zetrzeć na tarce, włożyć do wielkiego gara.
- Cebulę pokroić w pióra, czosnek zgnieść, obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do buraków.
- Do buraków dodać też: ziele angielskie, liście laurowe, ocet, i cukier. Wszystko razem wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić w chłodne miejsce na minimum 5h, a najlepiej na całą noc.
- Przygotować bulion: zawartość słoiczka przełożyć do osobnego garnka, zalać 3 litrami wody i podgrzać do zagotowania.
- Gorącym bulionem zalać buraki, przykryć przykrywką, podgrzewać prawie do zagotowania – ale nie gotować.
- Barszcz odcedzić i doprawić: roztartym w dłoniach majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem.
