Składniki:
- 2 garście szpinaku (ok. 150g)
- 2 garście rukoli (ok. 50 g)
- 200g sera feta
- 8-10 suszonych pomidorów
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 mała/średnia czerwona cebula
Sos:
- 2 łyżki octu winnego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
- Szpinak i rukolę umyć, osuszyć.
- Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać w osobnym naczyniu. Można wsadzić składniki do małego słoiczka, zakręcić i chwilę potrzepać.
- Ser feta pokroić w kostkę.
- Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli pomidory nie są z zalewy i są bardzo suche, namoczyć chwilę wcześniej w gorącej wodzie, potem odsączyć.
- Orzechy posiekać na trochę mniejsze kawałki – nie za małe!
- Cebulę pokroić w cienkie pióra.
- Do miski włożyć wszystkie składniki, polać sosem, delikatnie wymieszać.
Można ewentualnie włożyć składniki po kolei i polać sosem po wierzchu.
