Tryb blokady ekranu

Sałatka z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 2 garście szpinaku (ok. 150g)
  • 2 garście rukoli (ok. 50 g)
  • 200g sera feta
  • 8-10 suszonych pomidorów
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 mała/średnia czerwona cebula

Sos:

  • 2 łyżki octu winnego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak i rukolę umyć, osuszyć.
  2. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać w osobnym naczyniu. Można wsadzić składniki do małego słoiczka, zakręcić i chwilę potrzepać. 
  3. Ser feta pokroić w kostkę. 
  4. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli pomidory nie są z zalewy i są bardzo suche, namoczyć chwilę wcześniej w gorącej wodzie, potem odsączyć.
  5. Orzechy posiekać na trochę mniejsze kawałki – nie za małe!
  6. Cebulę pokroić w cienkie pióra.
  7. Do miski włożyć wszystkie składniki, polać sosem, delikatnie wymieszać.
    Można ewentualnie włożyć składniki po kolei i polać sosem po wierzchu.