Tryb blokady ekranu

Makowiec drożdżowy

Składniki:

Na zasmażkę:

  • 100g mleka
  • 20g mąki

  • 600g mąki (najlepiej typ 550)
  • 90g cukru
  • 30g świeżych drożdży (lub 10g suchych)
  • 2 jajka M
  • 210g ciepłego mleka
  • 100g miękkiego masła
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 1 puszka masy makowej – u mnie Helio 850g

Opcjonalnie – na lukier:

  • 120g cukru pudru
  • 3-4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zasmażkę – można wieczorem, dzień wcześniej i schować na noc do lodówki lub ok.0.5-1h przed wyrabianiem ciasta, żeby zdążyła ostygnąć. Dzięki dodaniu zasmażki ciasto będzie bardzo pulchne, wilgotne i o wiele dłużej świeże i miękkie, nawet na drugi i trzeci dzień.

    Do rondelka wlać mleko, dodać mąkę. Wymieszać najlepiej rózgą do całkowitego połączenia. Podgrzewać na małym ogniu do zagęszczenia i uzyskania konsystencji pasty. Odstawić do wystudzenia. 
  1. Przygotować rozczyn – tylko jeśli używa się świeżych drożdży. Składniki na rozczyn wziąć z już odmierzonych składników na ciasto wypisanych powyżej, nie dodawać ich dodatkowo.

    Drożdże rozkruszyć do miski, dodać 2 łyżki cukru. Ucierać łyżką do upłynnienia drożdży. Dodać ok.4-5 łyżek ciepłego mleka (nie może parzyć w palec!) i 1-2 łyżki mąki. Wymieszać razem do jednolitej konsystencji. Przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wystartowania na ok. 30 minut. 
    Po tym czasie drożdże powinny wystartować, tzn. zwiększyć swoją objętość.
  1. Gdy rozczyn będzie gotowy, umieścić w misie miksera: mąkę, cukier, jajka, sól, ostygniętą zasmażkę i rozczyn (przy użyciu suchych drożdży dodać je teraz do składników w misie.
  2. Włączyć mikser na średnie obroty z użyciem haka do wyrabiania ciasta. Do masy wlewać powoli ciepłe mleko. Wyrabiać ok 10-15 minut.
  3. Po tym czasie, gdy ciasto będzie już miało jednolitą konsystencję, dodać masło – po małym kawałku, stopniowo. Wyrabiac kolejne 5 minut do wmiksowania masłą i uzyskania sprężystego, nie lepkiego ciasta.
  4. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1.5h.
  5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, rozwałkować na prostokąt ok. 60×35 cm.
  6. Na ciasto wyłożyć masę makową, rozsmarować na całej powierzchni ciasta, zostawiając wolny 1 dłuższy brzeg – tam gdzie ciasto trzeba będzie zlepić po zrolowaniu.
  7. Ciasto zwinąć wzdłuż krótszego brzegu, zlepić na końcu, ustawić szwem do dołu.
  8. Rulon z ciasta przeciąć w środku wzdłuż, zostawiając nierozcięty 1 koniec.
  9. Powstałe 2 połówki rozciętego rulonu zawinąć wokół siebie, ułożyć w wieniec, zlepić końcówki.




  10. Ciasto można odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
  11. Piec w 175℃, grzanie góra-dół przez ok. 40 minut, do zarumienienia.

    Lukier:
    Cukier puder połączyć łyżką z mlekiem do jednolitej i dość gęstej konsystencji. Gdy lukier wyjdzie za rzadki – dodać cukru pudru. Gdy lukier wyjdzie za gęsty – dodać troszkę mleka.
    Ostudzony makowiec polać strużkami lukrem.

    Uwaga: ciasto nie może być gorąco podczas lukrowania, inaczej cały lukier z niego spłynie.