Z podanych składników wychodzi 15 sztuk hot-dogów.
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (u mnie z Lidla, 275g, 40×25 cm)
- 8 parówek (u mnie parówki z filetem z kurczaka z Lidla)
- 10 plastrów sera żółtego
- 15 płaskich łyżeczek musztardy
- opcjonalnie na wierzch: czarny/biały sezam lub mak, 1 niecałe, roztrzepane jajko
Sposób przygotowania:
- Ciasto francuskie wyjąć z opakowania, rozwinąć, pokroić na kwadraty 8×8 cm.
- Parówki przeciąć na pół lub tak, by były długości kawałka ciasta tj. ~ 8cm.

- Na każdy kwadrat ciasta nałożyć płaską łyżeczkę musztardy, rozsmarować na środku, krawędzie zostawić nie posmarowane (ciast po zwinięciu będzie się lepiej lepiło).

- Następnie nałożyć po plastrze sera – dociąć tak, by plaster sera był trochę mniejszy niż powierzchnia ciasta.

- Na każdy kwadrat położyć dociętą parówkę.
- Zwijać od lewej do prawej, trzymając składniki ciasno. Na końcu zlepić ciasto. Gotowy zwinięty hot-dog odłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, szwem/zlepionym ciastem do spodu.

- Wierzch hot-dogów ponacinać nożem w poprzek.
- Hot-dogi można posmarować roztrzepanym jajkiem lub wodą. W racji, że na te 15 hot-dogów zużywa się tylko jakąś ⅓ jajka, zalecam wodę.
Wierzch można posypać: sezamem, czarnym sezamem, makiem, serem.
Ja posmarowałam jajkiem i posypałam 2 rodzajami sezamu.

- Wstawić do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 190-200℃, grzanie góra-dół. Piec 20 minut.
