Tryb blokady ekranu

Hot-dogi z ciasta francuskiego

Z podanych składników wychodzi 15 sztuk hot-dogów.

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (u mnie z Lidla, 275g, 40×25 cm)
  • 8 parówek (u mnie parówki z filetem z kurczaka z Lidla)
  • 10 plastrów sera żółtego
  • 15 płaskich łyżeczek musztardy
  • opcjonalnie na wierzch: czarny/biały sezam lub mak, 1 niecałe, roztrzepane jajko 

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto francuskie wyjąć z opakowania, rozwinąć, pokroić na kwadraty 8×8 cm.
  2. Parówki przeciąć na pół lub tak, by były długości kawałka ciasta tj. ~ 8cm.
  3. Na każdy kwadrat ciasta nałożyć płaską łyżeczkę musztardy, rozsmarować na środku, krawędzie zostawić nie posmarowane (ciast po zwinięciu będzie się lepiej lepiło). 
  4. Następnie nałożyć po plastrze sera – dociąć tak, by plaster sera był trochę mniejszy niż powierzchnia ciasta.
  5. Na każdy kwadrat położyć dociętą parówkę. 
  6. Zwijać od lewej do prawej, trzymając składniki ciasno. Na końcu zlepić ciasto. Gotowy zwinięty hot-dog odłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, szwem/zlepionym ciastem do spodu.
  7. Wierzch hot-dogów ponacinać nożem w poprzek.
  8. Hot-dogi można posmarować roztrzepanym jajkiem lub wodą. W racji, że na te 15 hot-dogów zużywa się tylko jakąś ⅓ jajka, zalecam wodę.
    Wierzch można posypać: sezamem, czarnym sezamem, makiem, serem.
    Ja posmarowałam jajkiem i posypałam 2 rodzajami sezamu.




  9. Wstawić do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 190-200℃, grzanie góra-dół. Piec 20 minut.