Składniki:
- 5 jajek L w temperaturze pokojowej
- 250g cukru
- 270g mąki pszennej tortowej typ 450
- 60g mąki /skrobi ziemniaczanej
- 150g śmietanki 30%
- 10g herbaty Earl Grey
- 7g proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
- 200g masła
- skórka starta z 0.5 cytryny
Dodatkowo na lukier:
- około 250g cukru pudru
- ok. 3-4 łyżki mleka lub sok z 0.5 cytryny
- trochę wrzątku
Do dekoracji użyłam suszonych płatków chabrów oraz połówek czekoladowych jajeczek.
Sposób przygotowania:
- Infuzja: do rondelka wlać śmietankę 30%, wrzucić do niej herbatę i podgrzewać ok 10-15 minut na bardzo małym ogniu. Po tym czasie śmietanka będzie mieć lekko brązowy kolor.
TIPy:
- Jeśli herbata jest w torebkach, wysypać ją z torebki. Herbata z torebki jest najlepszą opcją, ponieważ jest już zmielona i idealnie łączy się ze śmietanką. Polecam tanią a dobrą herbatę earl Grey w torebkach marki Ramsey z Biedronki
- jeśli herbata jest liściasta, sypana – najlepiej zblendować ją razem ze śmietanką.
- w razie, gdyby po infuzji dużo herbaty mocno się oddzieliło, polecam ją zebrać łyżeczką lub przelać przez sitko. Małe cząstki herbaty mogą, a nawet powinny zostać.
- Do śmietanki z herbatą dodać masło, podgrzewać do rozpuszczenia się. Gdy wszystko się połączy, wyłączyć grzanie i dodać do masy startą skórkę z połowy cytryny (wcześniej wyszorowanej), wymieszać, odstawić do ostudzenia.
- Do misy miksera wbić jajka i dodać cukier. Ubijać ok 10-15 minut na najwyższych obrotach, aż masa jajeczna będzie jasna i puszysta. Masa powinna spływać z mieszadła miksera gęstą wstęgą.
TIP: Jajka do ubijania powinny być zawsze w temperaturze pokojowej, wtedy lepiej się ubijają.
- Gdy jajka się ubijają:
- w osobnej misce przesiać razem: mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia
- przygotować formę do pieczenia: jeśli forma jest metalowa/ceramiczna – wysmarować wnętrze miękkim masłem i obsypać mąką. Jeśli forma jest silikonowa, lekko oprószyć wnętrze mąką
- włączyć piekarnik na 170℃, grzanie góra-dół
- Do ubitych jajek przy miksującym mikserze na niskich obrotach dodawać mąki, łyżka po łyżce.
- Do masy w mikserze dolać przestudzone masło ze śmietanką i herbatą. Miksować chwilę do połączenia się składników.
- Masę przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.45 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok. 5 minut i wyjąć babkę z formy odwracając formę, na talerz lub kratkę.
Lukier:
Gdy babka całkowicie wystygnie, przygotować lukier:
Cukier puder, mleko/sok z cytryny i wrzątek wymieszać do uzyskania lejącej ale gęstej masy.
Uwaga: płynów dolewać w bardzo małych ilościach, stopniowo, łyżka/łyżeczka po łyżce/łyżeczce. Lukier bardzo szybko robi się zbyt rzadki.
Lukrem oblać babkę, udekorować wg uznania.
TIP: Polecam suszone płatki jadalnych kwiatów (chabrów, jaśminu, róży), czekoladowe jajeczka dostępne praktycznie w każdym sklepie w okresie wielkanocnym, czekoladowe orzechy w czekoladzie z Lidla dostępne cały rok – to kolorowe draże przypominające kolorowe, wielkanocne jajeczka.
