Tryb blokady ekranu

Babka Earl Grey

Składniki:

  • 5 jajek L w temperaturze pokojowej
  • 250g cukru
  • 270g mąki pszennej tortowej typ 450
  • 60g mąki /skrobi ziemniaczanej
  • 150g śmietanki 30%
  • 10g herbaty Earl Grey
  • 7g proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
  • 200g masła
  • skórka starta z 0.5 cytryny

Dodatkowo na lukier: 

  • około 250g cukru pudru
  • ok. 3-4 łyżki mleka lub sok z 0.5 cytryny
  • trochę wrzątku

Do dekoracji użyłam suszonych płatków chabrów oraz połówek czekoladowych jajeczek.

Sposób przygotowania:

  1. Infuzja: do rondelka wlać śmietankę 30%, wrzucić do niej herbatę i podgrzewać ok 10-15 minut na bardzo małym ogniu. Po tym czasie śmietanka będzie mieć lekko brązowy kolor.

TIPy:

  • Jeśli herbata jest w torebkach, wysypać ją z torebki. Herbata z torebki jest najlepszą opcją, ponieważ jest już zmielona i idealnie łączy się ze śmietanką. Polecam tanią a dobrą herbatę earl Grey w torebkach marki Ramsey z Biedronki
  • jeśli herbata jest liściasta, sypana – najlepiej zblendować ją razem ze śmietanką.
  • w razie, gdyby po infuzji dużo herbaty mocno się oddzieliło, polecam ją zebrać łyżeczką lub przelać przez sitko. Małe cząstki herbaty mogą, a nawet powinny zostać.
  1. Do śmietanki z herbatą dodać masło, podgrzewać do rozpuszczenia się. Gdy wszystko się połączy, wyłączyć grzanie i dodać do masy startą skórkę z połowy cytryny (wcześniej wyszorowanej), wymieszać,  odstawić do ostudzenia.
  2. Do misy miksera wbić jajka i dodać cukier. Ubijać ok 10-15 minut na najwyższych obrotach, aż masa jajeczna będzie jasna i puszysta. Masa powinna spływać z mieszadła miksera gęstą wstęgą.

TIP: Jajka do ubijania powinny być zawsze w temperaturze pokojowej, wtedy lepiej się ubijają.

  1. Gdy jajka się ubijają:
  • w osobnej misce przesiać razem: mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia
  • przygotować formę do pieczenia: jeśli forma jest metalowa/ceramiczna – wysmarować wnętrze miękkim masłem i obsypać mąką. Jeśli forma jest silikonowa, lekko oprószyć wnętrze mąką
  • włączyć piekarnik na 170℃, grzanie góra-dół
  1. Do ubitych jajek przy miksującym mikserze na niskich obrotach dodawać mąki, łyżka po łyżce.
  2. Do masy w mikserze dolać przestudzone masło ze śmietanką i herbatą. Miksować chwilę do połączenia się składników.
  3. Masę przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.45 minut, do tzw. suchego patyczka.
  4. Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok. 5 minut i wyjąć babkę z formy odwracając formę, na talerz lub kratkę.

Lukier:

Gdy babka całkowicie wystygnie, przygotować lukier:
Cukier puder, mleko/sok z cytryny i wrzątek wymieszać do uzyskania lejącej ale gęstej masy. 

Uwaga: płynów dolewać w bardzo małych ilościach, stopniowo, łyżka/łyżeczka po łyżce/łyżeczce. Lukier bardzo szybko robi się zbyt rzadki.

Lukrem oblać babkę, udekorować wg uznania.

TIP: Polecam suszone płatki jadalnych kwiatów (chabrów, jaśminu, róży), czekoladowe jajeczka dostępne praktycznie w każdym sklepie w okresie wielkanocnym, czekoladowe orzechy w czekoladzie z Lidla dostępne cały rok – to kolorowe draże przypominające kolorowe, wielkanocne jajeczka.