Tryb blokady ekranu

Muffiny cynamonowe z jabłkami

Z podanych składników wychodzi ok.15 muffinów.

Składniki:

  • 130g cukru
  • 2 jajka
  • 230g maślanki
  • 80g oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 260g mąki pszennej tortowej typ 450 lub 500
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 średnie jabłka 

Jajka i maślanka najlepiej w temperaturze pokojowej.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w dość drobną kosteczkę.
  2. Jajka z cukrem chwilę utrzeć rózgą.
  3. Dodać mokre składniki: maślanka, olej – wymieszać do uzyskania jendolistej konsystencji.
  4. Dodać suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, soda, sól, cynamon – wymieszać do uzyskania jendolistej konsystencji.
  5. Do ciasta na koniec dodać pokrojone jabłka, dokładnie wymieszać aby jabłka były rozprowadziły się w całej masie.
  6. Gotową masę przełożyć prawie do pełna, do silikonowych papilotek lub formy na babczeki wyłlożonej papierowymi papilotkami.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku do 175℃ przez ok 18-20 minut, grzanie góra-dół.

    Po upieczeniu muffiny można: posypać cukrem pudrem, cukrem pudrem z cynamonem, nałożyć na wierzch krem śmietankowy lub z mascarpone, oblać/obtoczyć w słonym karmelu.