Z podanych składników wychodzi 15 sporych jagodzianek.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 600g mąki pszennej, najlepiej typ 550
- 220ml ciepłego mleka
- 40g cukru + 50g erytrytolu (lub cukru)
- 12g suszonych drożdży
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 100g miękkiego masła
- szczypta soli
Nadzienie:
- 0,5-0.8kg jagód leśnych
- 2 łyżki erytrytolu/cukru
- 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
Na posmarowanie:
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
Kruszonka:
- 150g mąki
- 70g cukru
- 80g masła
Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe I:
- W misie miksera umieścić: mąkę, mleko, cukier, drożdże, jajka, sól. Wyrabiać końcówką z hakiem ok. 10 minut.
- Dodać masło i wyrabiać kolejne 10 minut.
- Wyrobione ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w miejsce bez przeciągu na ok. 1,5-2h, do podwojenia objętości.
Kruszonka:
- W rondlu/garnku rozpuścić masło, dodać cukier.
- Dodać mąkę i wymieszać do powstania grudek.
- Ostudzić i wstawić do lodówki.
W razie gdyby grudki nie wyszły, zlepić w całość i po wyjęciu z lodówki pokruszyć.
Kruszonki można zrobić więcej, przełożyć nadmiar do hermetycznego pojemnika i zamrozić.
Wsad jagodowy:
- Jagody opłukać na sitku i pozostawić do przeschnięcia.
- Osuszone jagody połączyć z mąką ziemniaczaną tak, aby mąka oblepiła jagody.
Ciasto drożdżowe II:
4. Wyrośnięte ciasto podziel na 15 równych części i uformuj kulki. Polecam zważyć całe ciasto, podzielić wagę na 15 i potem odważać kawałki ciasta.
5. Kulkę ciasta rozwałkować na blacie podsypanym mąką.
6. Na środek ciasta nałożyć ok. 2-3 łyżki jagód, dokładnie zlepić końce ciasta.
Pro tip: Jako wypróbowany sposób polecam rozwałkowany placek ciasta włożyć do średniej wielkości miseczki, a na placek w miseczce nałożyć jagód. Użycie miseczki znacznie ułatwi nakładanie jagód i zlepianie ciasta.


6. Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
7. Jajko roztrzepać, dodać mleko, wymieszać. Posmarować wierzch bułeczek.
8. Wyjąć kruszonkę z lodówki, posypać wierzch bułeczek.
9. Piec w nagrzanym piekarniku do 200℃, grzanie góra-dół, ok. 25-30 minut do zarumienienia.
Upieczone i wystudzone jagodzianki można posypać cukrem pudrem.
