Tryb blokady ekranu

Jagodzianki z kruszonką

Z podanych składników wychodzi 15 sporych jagodzianek.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 600g mąki pszennej, najlepiej typ 550
  • 220ml ciepłego mleka
  • 40g cukru + 50g erytrytolu (lub cukru)
  • 12g suszonych drożdży
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 100g miękkiego masła
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 0,5-0.8kg jagód leśnych
  • 2 łyżki erytrytolu/cukru
  • 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej

Na posmarowanie:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka

Kruszonka:

  • 150g mąki
  • 70g cukru
  • 80g masła

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe I:

  1. W misie miksera umieścić: mąkę, mleko, cukier, drożdże, jajka, sól. Wyrabiać końcówką z hakiem ok. 10 minut.
  2. Dodać masło i wyrabiać kolejne 10 minut.
  3. Wyrobione ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w miejsce bez przeciągu na ok. 1,5-2h, do podwojenia objętości.

Kruszonka:

  1. W rondlu/garnku rozpuścić masło, dodać cukier.
  2. Dodać mąkę i wymieszać do powstania grudek. 
  3. Ostudzić i wstawić do lodówki.
    W razie gdyby grudki nie wyszły, zlepić w całość i po wyjęciu z lodówki pokruszyć.
    Kruszonki można zrobić więcej, przełożyć nadmiar do hermetycznego pojemnika i zamrozić.

Wsad jagodowy:

  1. Jagody opłukać na sitku i pozostawić do przeschnięcia.
  2. Osuszone jagody połączyć z mąką ziemniaczaną tak, aby mąka oblepiła jagody.

Ciasto drożdżowe II:

4. Wyrośnięte ciasto podziel na 15 równych części i uformuj kulki. Polecam zważyć całe ciasto, podzielić wagę na 15 i potem odważać kawałki ciasta.
5. Kulkę ciasta rozwałkować na blacie podsypanym mąką.

6. Na środek ciasta nałożyć ok. 2-3 łyżki jagód, dokładnie zlepić końce ciasta. 
Pro tip: Jako wypróbowany sposób polecam rozwałkowany placek ciasta włożyć do średniej wielkości miseczki, a na placek w miseczce nałożyć jagód. Użycie miseczki znacznie ułatwi nakładanie jagód i zlepianie ciasta.


6. Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
7. Jajko roztrzepać, dodać mleko, wymieszać. Posmarować wierzch bułeczek.

8. Wyjąć kruszonkę z lodówki, posypać wierzch bułeczek.

9. Piec w nagrzanym piekarniku do 200℃, grzanie góra-dół, ok. 25-30 minut do zarumienienia.

Upieczone i wystudzone jagodzianki można posypać cukrem pudrem.