Tryb blokady ekranu

Knedle na cieście twarogowym

Z podanych składników wychodzi ok. 16 sztuk knedli.

Składniki:

  • 500g twarogu tłustego/półtłustego mielonego (2 opakowania)
  • 70g mąki pszennej (7 pełnych łyżek)
  • 80g skrobi ziemniaczanej (7 pełnych łyżek)
  • 30g cukru (2 pełne łyżki)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 16 średnich-mniejszych śliwek

Farsz/posypka:

  • 50g orzechów włoskich (2 garście)
  • 50g cukru (5 pełnych łyżek)
  • 1 łyżka cynamonu
  • kilka łyżek śmietany 12% do polania

Sposób przygotowania:

  1. W misce rozgnieść widelcem twaróg z jajkami. Następnie dodać ekstrakt waniliowy, cukier, mąki. Wymieszać widelcem/łyżką do połączenia składników. Wyrobić rękami na gładką, elastyczną masę.
    Masa może być delikatnie lepka.
  2. Śliwki umyć, naciąć do połowy i wyjąć pestki.
  3. Orzechy posiekać, wymieszać z cukrem i cynamonem.
  4. Do śliwek nałożyć farsz łyżeczką.
  5. Z gotowego ciasta oderwać kawałek o wielkości moreli, rozpłaszczyć palcami, na środek nałożyć śliwkę, oblepić ciastem śliwkę i dokładnie zlepić. Kilka razy utoczyć/”ukulać” w rękach do uzyskania różnego, okrągłego kształtu.
  6. Powtórzyć czynność z pozostałym ciastem i śliwkami.
  7. Zagotować wodę w garnku z odrobiną soli.
  8. Wrzucić po kilka knedli na raz na gotującą się wodę, gotować do wypłynięcia + 1 minuta.
  9. Podawać na ciepło, polane śmietaną i posypane pozostałym farszem.