Tryb blokady ekranu

Ciasteczka kawowe

Z podanych składników wychodzi ok.18 ciasteczek.

Składniki:

  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki gorącej wody
  • 60 g miękkiego masła 
  • 4 łyżki / 60g cukru pudru
  • 1 żółtko jajka
  • 120 g / 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

  1. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Miękkie masło umieścić w misce. Przez sitko przesiać cukier puder. Za pomocą rózgi wymieszać do połączenia.
  3. Dodać żółtko, następnie wymieszać. Wlać przestudzoną kawę, ponownie wymieszać.
  4. Do masy przesiać mąkę oraz kakao, wymieszać do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję i wygląd lodów czekoladowych.
  5. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. 
  6. Oderwać około 1 łyżeczki ciasta, następnie uformować w dłoniach owalny kształt. Odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Powtórzyć z resztą ciasta.
  7. Za pomocą wykałaczki lub grubszego brzegu noża zrobić wgłębienie wzdłuż ciasteczka.
  8. Ponownie wstawić do lodówki na około 15 minut. 
  9. Następnie piec w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 10-12 minut.

Dodaj komentarz