Ciasto pieczone w okrągłej tortownicy o średnicy 24cm.
1 z 6 porcji ciasta zawiera 310 kcal.
Składniki:
- 250g sera twarogowego półtłustego, ewentualnie chudego
- 300g jogurtu naturalnego
- 250g serka mascarpone
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 70g erytrytolu/ksylitolu
- 55g budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru
Do podania: świeże owoce, u mnie łącznie 200g truskawek i borówek.
Sposób przygotowania:
- Oddzielić żółtka od białek.
- Do żółtek dodać ser twarogowy, dokładnie zblendować, żeby nie było grudek.
- Następnie dodać mascarpone, jogurt, proszek budyniowy i słodzik. Zblendować/zmiksować ponownie. Masa będzie mocno lejąca.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie dodać do masy i wymieszać.
- Gotową masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160℃ na środkową półkę, grzanie góra-dół. Piec 1,5h.
STUDZENIE: Po 1.5h wyłączyć piekarnik i zostawić w zamkniętym piekarniku ciasto na 10 minut. Następnie uchylić piekarnik i studzić ciasto około 2-3h, potem wyciągnąć z piekarnika i dalej studzić na kratce. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, wstawić do lodówki. Najlepszy smak osiąga po po. 3h w lodówce.
Podawać ze świeżymi owocami.


