Tryb blokady ekranu

FIT Sernik bez cukru

Ciasto pieczone w okrągłej tortownicy o średnicy 24cm.
1 z 6 porcji ciasta zawiera 310 kcal.

Składniki:

  • 250g sera twarogowego półtłustego, ewentualnie chudego
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 250g serka mascarpone
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 70g erytrytolu/ksylitolu
  • 55g budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru

Do podania: świeże owoce, u mnie łącznie 200g truskawek i borówek.

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Do żółtek dodać ser twarogowy, dokładnie zblendować, żeby nie było grudek.
  3. Następnie dodać mascarpone, jogurt, proszek budyniowy i słodzik. Zblendować/zmiksować ponownie. Masa będzie mocno lejąca.
  4. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie dodać do masy i wymieszać.
  5. Gotową masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160℃ na środkową półkę, grzanie góra-dół. Piec 1,5h. 

STUDZENIE: Po 1.5h wyłączyć piekarnik i zostawić w  zamkniętym piekarniku ciasto na 10 minut. Następnie uchylić piekarnik i studzić ciasto około 2-3h, potem wyciągnąć z piekarnika i dalej studzić na kratce. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, wstawić do lodówki. Najlepszy smak osiąga po po. 3h w lodówce.

Podawać ze świeżymi owocami.