Tryb blokady ekranu

Ekspresowe ogórki małosolne

Z podanych składników wychodzą dwa 1-litrowe słoiki ogórków.

Składniki:

  • 1kg średniej wielkości ogórków gruntowych
  • 0,5 pęczka koperku świeżego lub mrożonego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie wyszorować, odciąć “dupki”, przekroić wzdłuż na ćwiartki.
  2. Ogórki wsadzić pionowo do słoików.
  3. Czosnek i koperek drobno pokroić, wrzucić do słoików z ogórkami po równo..
  4. Do słoików wsypać po 1 łyżeczce soli.
  5. Słoiki zakręcić i potrząsać nimi kilka sekund tak, że wszystkie składniki się ze sobą wymieszały.
  6. Słoiki z ogórkami wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej całą noc.

– Ogórki będą chrupkie do ok. 3 dni, po tym czasie zaczną mięknąć.
–  zamiast słoików można użyć większych torebek strunowych.

Dodaj komentarz