Z podanych składników wychodzą dwa 1-litrowe słoiki ogórków.
Składniki:
- 1kg średniej wielkości ogórków gruntowych
- 0,5 pęczka koperku świeżego lub mrożonego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Ogórki dokładnie wyszorować, odciąć “dupki”, przekroić wzdłuż na ćwiartki.
- Ogórki wsadzić pionowo do słoików.
- Czosnek i koperek drobno pokroić, wrzucić do słoików z ogórkami po równo..
- Do słoików wsypać po 1 łyżeczce soli.
- Słoiki zakręcić i potrząsać nimi kilka sekund tak, że wszystkie składniki się ze sobą wymieszały.
- Słoiki z ogórkami wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej całą noc.
– Ogórki będą chrupkie do ok. 3 dni, po tym czasie zaczną mięknąć.
– zamiast słoików można użyć większych torebek strunowych.
