Tryb blokady ekranu

Jogurtowe ciasto z truskawkami (bez cukru)

Ciasto pieczone w okrągłej tortownicy o średnicy 24cm.
1 z 6 porcji ciasta zawiera: kcal: 406 / B: 15,8 / T: 13,2 / F: 2,0. / WP: 54,7 / WW: 5,4

Składniki:

  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 100g erytrytolu (innego słodzika)
  • szczypta soli
  • 50g oleju rzepakowego
  • 250g jogurtu naturalnego
  • 300g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g truskawek (w ostateczności mrożone)
  • garść borówek (można pominąć)

Sposób przygotowania:

  1. Włączyć piekarnik na 180℃, grzanie góra-dół.
  2. Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem ze szczyptą soli.
  3. Gdy białka będą już spienione, dodać erytrytol w 2-3 partiach i miksować jeszcze przez ok.3-4 min.
    Uwaga: nawet po dłuższym miksowaniu erytrytol się nie rozpuści do końca. Może zostać trochę nierozpuszczonego słodzika w pianie.
  4. Do białek dodać żółtka i zmiksować krótko do połączenia.
  5. Do masy jajecznej dodać jogurt i olej. Krótko zmiksować do połączenia składników na mniejszych obrotach.
  6. Dodać po łyżce przesianą mąkę z proszkiem, zmiksować na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Po zmiksowaniu masę przemieszać kilka razy silikonową szpatułką, zbierając mąkę ze ścianek misy.
  7. Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  8. Na wierzch posypać pokrojonymi truskawkami i ewentualnie borówkami.
  9. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.
  10. Po upieczeniu studzić na kratce. Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem/pudrem z erytrytolu.




Dodaj komentarz