Ciasto pieczone w okrągłej tortownicy o średnicy 24cm.
1 z 6 porcji ciasta zawiera: kcal: 406 / B: 15,8 / T: 13,2 / F: 2,0. / WP: 54,7 / WW: 5,4
Składniki:
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 100g erytrytolu (innego słodzika)
- szczypta soli
- 50g oleju rzepakowego
- 250g jogurtu naturalnego
- 300g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g truskawek (w ostateczności mrożone)
- garść borówek (można pominąć)
Sposób przygotowania:
- Włączyć piekarnik na 180℃, grzanie góra-dół.
- Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem ze szczyptą soli.
- Gdy białka będą już spienione, dodać erytrytol w 2-3 partiach i miksować jeszcze przez ok.3-4 min.
Uwaga: nawet po dłuższym miksowaniu erytrytol się nie rozpuści do końca. Może zostać trochę nierozpuszczonego słodzika w pianie. - Do białek dodać żółtka i zmiksować krótko do połączenia.
- Do masy jajecznej dodać jogurt i olej. Krótko zmiksować do połączenia składników na mniejszych obrotach.
- Dodać po łyżce przesianą mąkę z proszkiem, zmiksować na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Po zmiksowaniu masę przemieszać kilka razy silikonową szpatułką, zbierając mąkę ze ścianek misy.
- Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

- Na wierzch posypać pokrojonymi truskawkami i ewentualnie borówkami.

- Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu studzić na kratce. Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem/pudrem z erytrytolu.



