Z podanej ilości składników wychodzi ok. 45 pierogów średniej wielkości (średnica kółek 9cm).
Składniki:
- ok. 500g truskawek
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 500g mąki pszennej typ. 450 lub 500
- 350ml wrzącej wody
- 1 łyżeczka soli
Do podania: jogurt naturalny lub śmietana 12/18% i cukier
Sposób przygotowania:
- W misce odważyć mąkę, dodać sól, zagotować wodę.
- Wlewając porcjami gorącą wodę zaraz po ugotowaniu, mieszać widelcem w misce – żeby nie poparzyć rąk.
Uwaga: ciasto można też wyrobić robotem z końcówką – hakiem do ciasta. Wtedy do misy miksera wsypać
mąkę i sól. Włączyć mikser, wlać wrzątek i wyrabiać ciasto robotem przez około 5-7 minut, do uzyskania jednolitej konsystencji sprężystego ciasta. - Gdy ciasto zlepi się już w 1 kawałek, wyłożyć na podsypany mąką blat/stolnicę i wyrabiać ok. 5 minut. Ciasto powinno być sprężyste i jednolite.
- Zagnieść kulę i odstawić na ok. 30 minut w folii spożywczej lub pod zwilżoną ściereczką.
- Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze części. Dodać skrobię i wymieszać.
Dzięki dodaniu skrobi, po ugotowaniu z soku z truskawek zrobi się delikatny kisielek. - Po ok. 30 minutach od odstawienia ciasta, podzielić ciasto na 2 części, podsypać blat mąką i rozwałkować 1 część ciasta na cienki placek.
- Wykroić krążki z ciasta za pomocą szklanki, rantu czy specjalnego wykrawacza do pierogów. Ja wykrawałam kółka o średnicy 9cm.

- Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżką porcję truskawek, zlepić mocno końce.

- W większym garnku zagotować wodę, wrzucić pierogi na wrzątek. Po wypłynięciu na powierzchnię gotować jeszcze 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową.
- Podawać polane jogurtem lub śmietaną 12/18%, posypane cukrem.
