Tryb blokady ekranu

Pierogi z truskawkami

Z podanej ilości składników wychodzi ok. 45 pierogów średniej wielkości (średnica kółek 9cm).

Składniki:

  • ok. 500g truskawek
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 500g mąki pszennej typ. 450 lub 500
  • 350ml wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli

Do podania: jogurt naturalny lub śmietana 12/18% i cukier

Sposób przygotowania:

  1. W misce odważyć mąkę, dodać sól, zagotować wodę.
  2. Wlewając porcjami gorącą wodę zaraz po ugotowaniu, mieszać widelcem w misce – żeby nie poparzyć rąk.

    Uwaga: ciasto można też wyrobić robotem z końcówką – hakiem do ciasta. Wtedy do misy miksera wsypać
    mąkę i sól. Włączyć mikser, wlać wrzątek i wyrabiać ciasto robotem przez około 5-7 minut, do uzyskania jednolitej konsystencji sprężystego ciasta.

  3. Gdy ciasto zlepi się już w 1 kawałek, wyłożyć na podsypany mąką blat/stolnicę i wyrabiać ok. 5 minut. Ciasto powinno być sprężyste i jednolite.
  4. Zagnieść kulę i odstawić na ok. 30 minut w folii spożywczej lub pod zwilżoną ściereczką.
  5. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze części. Dodać skrobię i wymieszać. 
    Dzięki dodaniu skrobi, po ugotowaniu z soku z truskawek zrobi się delikatny kisielek.
  6. Po ok. 30 minutach od odstawienia ciasta, podzielić ciasto na 2 części, podsypać blat mąką i rozwałkować 1 część ciasta na cienki placek.
  7. Wykroić krążki z ciasta za pomocą szklanki, rantu czy specjalnego wykrawacza do pierogów. Ja wykrawałam kółka o średnicy 9cm. 


  8. Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżką porcję truskawek, zlepić mocno końce.


  9. W większym garnku zagotować wodę, wrzucić pierogi na wrzątek. Po wypłynięciu na powierzchnię gotować jeszcze 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową.
  10. Podawać polane jogurtem lub śmietaną 12/18%, posypane cukrem.

Dodaj komentarz