Z podanej ilości składników wychodzi 1 okrągły placek pizzy o ok. 40cm średnicy, czyli porcje dla 2 osób.
Cały spód pizzy bez dodatków: 560 kcal.
Składniki:
- 1 opakowanie serka wiejskiego light (200g)
- 70g mąki pszennej
- 2 jajka
- przyprawy do spodu: oregano, papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, zioła prowansalskie
Dodatki do pizzy wg uznania. U mnie przeważnie: ser żółty, ser mozarella light, pomidor, szynka, pieczarki, kapary, cebula, po upieczeniu rukola i ketchup.
Sposób przygotowania:
- Włączyć piekarnik na 200℃, grzanie góra-dół.
- Serek wiejski odsączyć.
- W misce krótko ‘podbić’ jajka, następnie dodać serek wiejski, mąkę i przyprawy. Wszystko razem wymieszać na gęste ciasto.
- Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto na blachę i rozprowadzić na okrąg. U mnie wychodzi średnica ok. 40cm.


- Blachę ze spodem do pizzy wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut, aż wierzch zacznie się lekko rumienić.

- Upieczony spód wyjąć z piekarnika, nałożyć dodatki do pizzy wg uznania, wstawić do piekarnika jeszcze na ok.6-8 minut.

