Tryb blokady ekranu

Fit pizza

Z podanej ilości składników wychodzi 1 okrągły placek pizzy o ok. 40cm średnicy, czyli porcje dla 2 osób.

Cały spód pizzy bez dodatków: 560 kcal.

Składniki:

  • 1 opakowanie serka wiejskiego light (200g)
  • 70g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • przyprawy do spodu: oregano, papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, zioła prowansalskie 

Dodatki do pizzy wg uznania. U mnie przeważnie: ser żółty, ser mozarella light, pomidor, szynka, pieczarki, kapary, cebula, po upieczeniu rukola i ketchup.

Sposób przygotowania:

  1. Włączyć piekarnik na 200℃, grzanie góra-dół.
  2. Serek wiejski odsączyć.
  3. W misce krótko ‘podbić’ jajka, następnie dodać serek wiejski, mąkę i przyprawy. Wszystko razem wymieszać na gęste ciasto.
  4. Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto na blachę i rozprowadzić na okrąg. U mnie wychodzi średnica ok. 40cm.


  5. Blachę ze spodem do pizzy wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut, aż wierzch zacznie się lekko rumienić.
  6. Upieczony spód wyjąć z piekarnika, nałożyć dodatki do pizzy wg uznania, wstawić do piekarnika jeszcze na ok.6-8 minut.

Dodaj komentarz