Składniki:
- ok. 1kg schabu wieprzowego bez kości
- 300g boczku wędzonego, parzonego, pokrojonego w plastry
- 1 średnia cebula pokrojona w półplastry
- 600g kapusty kiszonej
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Sposób przygotowania:
- Schab oczyścić i naciąć (naciąć, nie przeciąć!) w szerokość, w ok. 1-2cm pasy, zostawiając od spodu ok 0.5cm nieprzeciętej części – schab ma być w całości. Włożyć do naczynia żaroodpornego.

- Pomiędzy plastrami włożyć 1 plaster boczku oraz 1-2 półplastry cebuli.


- Całość obsypać solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem.
- Na boki (i jeżeli się zmieści – na końcach) schabu wyłożyć odciśniętą kiszoną kapustę.

- Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200℃ w funkcji grzanie góra-dół na 1 godzinę i 15 minut. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut.
Czas pieczenia zależy od ilości schabu. Przyjmuje się, że na każdy 1kg schabu, czas pieczenia to 1 godzina. Ja zawsze wydłużam ten czas pieczenia o ok. 20 minut, żeby mieć pewność, że schab będzie miękki. - Po upieczeniu odczekać ok. 20 minut i można jeść!

