Tryb blokady ekranu

Schab pieczony z boczkiem i cebulą w kiszonej kapuście

Składniki:

  • ok. 1kg schabu wieprzowego bez kości
  • 300g boczku wędzonego, parzonego, pokrojonego w plastry
  • 1 średnia cebula pokrojona w półplastry
  • 600g kapusty kiszonej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Sposób przygotowania:

  1. Schab oczyścić i naciąć (naciąć, nie przeciąć!) w szerokość, w ok. 1-2cm pasy, zostawiając od spodu ok 0.5cm nieprzeciętej części – schab ma być w całości. Włożyć do naczynia żaroodpornego.
  2. Pomiędzy plastrami włożyć 1 plaster boczku oraz 1-2 półplastry cebuli.


  3. Całość obsypać solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem.
  4. Na boki (i jeżeli się zmieści – na końcach) schabu wyłożyć odciśniętą kiszoną kapustę.
  5. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200℃ w funkcji grzanie góra-dół na 1 godzinę i 15 minut. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut.
    Czas pieczenia zależy od ilości schabu. Przyjmuje się, że na każdy 1kg schabu, czas pieczenia to 1 godzina. Ja zawsze wydłużam ten czas pieczenia o ok. 20 minut, żeby mieć pewność, że schab będzie miękki.
  6. Po upieczeniu odczekać ok. 20 minut i można jeść!


Dodaj komentarz