Tryb blokady ekranu

Czeski miodownik „Marlenka”

Składniki:

Miodowe blaty z ciasta:

  • 500g mąki tortowej
  • 100g cukru pudru
  • 125g masła
  • 100g miodu
  • 1 pełna łyżeczka sody
  • 1 jajko

Masa budyniowa:

  • 1 puszka (ok. 400g) masy krówkowej 
  • 250g miękkiego masła
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 
  • 500ml mleka
  • 2 łyżki cukru

Do dekoracji:

  • Garść orzechów włoskich
  • 1 upieczony i starty blat z resztek ciasta
  • ewentualnie: ok 1/3 gorzkiej czekolady odlana w “plastry miodu”

Sposób przygotowania:

Żeby poszło sprawnie, należy zacząć od przygotowania bazy ciasta oraz bazy kremu. Baza ciasta i budyń do kremu muszą się wystudzić. Następne kroki są rozpisane w odpowiedniej kolejności wykonywania czynności.

Ciasto:

  1. Go garnka przełożyć masło i miód, mieszać i podgrzewać tylko do rozpuszczenia się składników.
  2. Ściągnąć masę z ognia i wystudzić.

Krem:

  1. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Ciasto c.d.:

  1. Odrysować na papierze do pieczenia okrągłe blaty – można posłużyć się spodem tortownicy, u mnie spód tortownicy o średnicy 26cm (ciekawostka: tortownica ma rzeczywiście 26cm średnicy natomiast jej spód trochę mniej – 24,5cm). Kółka powinny być o ok. 5mm większe niż spód tortownicy. Gdy będą większe, będzie potem łatwiej wyciąć takie same blaty. Następnie wyciąć kółka z papieru.


  2. Rozgrzać piekarnik do 200℃ w funkcji termoobiegu.
  3. Do mąki dodać cukier puder i łyżeczkę sody. Wymieszać.
  4. Następnie dodać jajko i roztopione, ostudzone masło z miodem. Wszystko zagnieść w ciasto.
    Ciasto można wyrobić w robocie planetarnym używając mieszadła typu K lub w malakserze/urządzeniu typu Thermomix.


  5. Ciasto podzielić na 6 równych części. Można użyć do tego wagi, ważąc całe ciasto i uzyskaną wagę podzielić na 6. Następnie odważyć 6 porcji ciasta o podanej wadze.
  6.  Na pierwszym wyciętym arkuszu papieru do pieczenia rozgnieść dłonią pierwszą porcję ciasta, a następnie rozwałkować do samych brzegów papieru. Następnie przyłożyć spód tortownicy i odciąć to co zostaje. Resztki odłożyć na bok.  Powtórzyć to samo z pozostałymi 5 kawałkami ciasta.




  7. Przygotowane blaty piec przez ok. 6 minut, aż do zarumienienia się ciasta. Można piec 2 blaty na raz, na wyższej i niższej półce w piekarniku. Po upieczeniu wyciągnąć i odłożyć do ostygnięcia.
    Blaty zaraz po wyjęciu z piekarnika będą miękkie. Po ostudzeniu stwardnieją na kruche, twarde ciasto.
  8. Z odstawionych resztek ciasta zlepić kulkę i rozwałkować na na papierze do pieczenia. Upiec tak samo jak resztę. Posłuży on na końcu do dekorowania ciasta.

Krem c.d.:

  1. Puszka z masą krówkową powinna mieć temperaturę pokojową. 
  2. Miękkie masło zmiksować na jasną, puszystą masę.
  3. Dalej miksując dodawać   stopniowo masę krówkową, a następnie po łyżce budyń. Zmiksować do połączenia si składników.



Składanie ciasta:

  1. Na 2 małych talerzykach ułożyć spód od tortownicy – będzie poręczniej. Jeśli posiada się obrotową paterę/talerz, polecam użyć. 


  2. Na spód tortownicy położyć pierwszy blat ciasta – stroną z papierem do pieczenia do góry, zdjąć papier.
  3. Nałożyć krem na ok. 4-5mm. Krem wyłożyć do samych brzegów i wyrównać.
  4. Położyć kolejny blat i warstwę kremu – i tak samo z pozostałymi. 
  5. Na ostatni blat położyć krem oraz posmarować również boki do wyrównania powierzchni. 

Dekoracja:

  1. Upieczony blat z resztek zetrzeć na tarce razem z orzechami. Orzechy można też osobno posiekać. Wszystko razem wymieszać.
  2. Przełożone ciasto na spodzie tortownicy położyć na wyższym naczyniu, np. misce. Miskę z posypką położyć niżej, pod ciastem.
  3. Łyżką obsypywać i lekko dogniatać posypkę do kremu. Posypką można udekorować całe ciasto/ tylko boki/ tylko górę – do wyboru.


    Ja obsypałam całe ciasto i dodatkowo udekorowałam połówkami orzechów oraz kawałkami czekolady „plaster miodu”. Poniżej instrukcja jak ją zrobić.




Czekolada „Plaster miodu”:

  1. Ok. 30g czekolady (⅓ tabliczki) roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
  2. Rozpuszczoną czekoladę wylać na kawałek folii bąbelkowej. Wystudzić i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
  3. Po stężeniu (ok. 10 minut) wyjąć z lodówki, delikatnie odkleić folię i połamać na kawałki.

Dodaj komentarz