Tryb blokady ekranu

Chlebek bananowy

Składniki:

  • 3-4 dojrzałe banany
  • 100g roztopionego masła
  • 90g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 100g cukru brązowego/białego (lub 50g cukru + 50g słodzika (np. erytrytolu))
  • 2 garście orzechów włoskich/laskowych
  • 60g gorzkiej czekolady
  • 220g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. W misce rozgnieść 3,5 banana widelcem na papkę.
    Bananów może być +/- 1. Można zostawić połówkę przekrojonego wzdłuż banana na wierzch jako dekoracja.
  2. Czekoladę i orzechy posiekać.
  3. Do bananów dodać: roztrzepane jajka, roztopione i przestudzone masło, jogurt i cukier/słodzik. Wszystko razem wymieszać rózgą lub szpatułką na jednolita masę. 
  4. Na koniec dodać ¾ kawałków czekolady i wszystkie orzechy. Wymieszać krótko ponownie.
  5. W osobnej misce połączyć: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon.
  6. Do mokrych składników przesypać suche i wymieszać rózgą lub szpatułką.
  7. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie keksówka silikonowa niewymagająca papieru do pieczenia o wymiarach 10×24 cm.
  8. Na wierzchu położyć połówkę banana (opcjonalnie) i posypać resztą posiekanej czekolady.
  9. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175℃ w funkcji grzania góra-dół i piec przez około 1h, do tzw. suchego patyczka.
  10. Upieczone ciasto wyjąć i studzić ok. 20 minut.

Dodaj komentarz