Składniki:
- 3-4 dojrzałe banany
- 100g roztopionego masła
- 90g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 100g cukru brązowego/białego (lub 50g cukru + 50g słodzika (np. erytrytolu))
- 2 garście orzechów włoskich/laskowych
- 60g gorzkiej czekolady
- 220g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 pełna łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
- W misce rozgnieść 3,5 banana widelcem na papkę.
Bananów może być +/- 1. Można zostawić połówkę przekrojonego wzdłuż banana na wierzch jako dekoracja. - Czekoladę i orzechy posiekać.
- Do bananów dodać: roztrzepane jajka, roztopione i przestudzone masło, jogurt i cukier/słodzik. Wszystko razem wymieszać rózgą lub szpatułką na jednolita masę.
- Na koniec dodać ¾ kawałków czekolady i wszystkie orzechy. Wymieszać krótko ponownie.
- W osobnej misce połączyć: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon.
- Do mokrych składników przesypać suche i wymieszać rózgą lub szpatułką.
- Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie keksówka silikonowa niewymagająca papieru do pieczenia o wymiarach 10×24 cm.
- Na wierzchu położyć połówkę banana (opcjonalnie) i posypać resztą posiekanej czekolady.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175℃ w funkcji grzania góra-dół i piec przez około 1h, do tzw. suchego patyczka.
- Upieczone ciasto wyjąć i studzić ok. 20 minut.
