Tryb blokady ekranu

Tarta z kremem pistacjowym i malinami

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 130g mąki krupczatki
  • 70g mąki pszennej tortowej
  • 100g zimnego masła
  • 50g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Krem pistacjowy:

  • 340g śmietanki 36%, mocno schłodzonej
  • 250g mascarpone, mocno schłodzonego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 pełne łyżki pasty pistacjowej (swoją kupiłam na allegro tu, bo najtaniej:)
  • 4 łyżki (ok. 100g) konfitury/dżemu z malin

Sposób wykonania:

Kruche ciasto:

  1. Do miksera z mieszadłem typu K dodać: mąki, cukier puder, masło, sól. Wymieszać do powstania struktury piasku.
  2. Dodać żółtka, dalej mieszać do dokładnego połączenia składników (struktura ciasta). Gdyby ciasto było zbyt suche, można dodać do 2 łyżek zimnej wody.
    Ciasto oczywiście można też wyrobić ręcznie, wtedy: mąkę, cukier puder, zimne masło pokrojone w kostkę posiekać nożem. Gdy sypkie ciasto będzie miało już równomiernie małe kawałeczki masła, dodać na środek żółtka i od wtedy wyrabiać już ciasto ręcznie, jak najkrócej, ale do połączenia wszystkich składników.
  3. Ciasto wyjąć na blat, zlepić w kulę, rozwałkować na podsypanym mąką blacie na placek trochę większy niż forma. Ciasto można też rozwałkować pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia, wtedy nie będzie się lepić do wałka.
  4. Rozwałkowane ciasto nawinąć delikatnie na wałek, przenieść nad formę i rozwinąć. Dognieść do formy wypełniając po brzegi. Nadmiar odciąć. Spód nakłuć widelcem.
    Ciasto można też wylepić w formie, odrywając po kawałku i dosłownie wylepiając palcami formę. 
  5. Ciasto w formie wstawić do zamrażarki na co najmniej 30 minut, do całkowitego zamrożenia.
  6. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut do złotego koloru.

Kruche ciasto można przygotować dzień przed podaniem.

Krem pistacjowy:

  1. Do miksera przełożyć mascarpone i śmietanki.
  2. Włączyć mikser, stopniowo zwiększając obroty do tych najwyższych.
  3. Po chwili miksowania dodać po łyżce cukier puder.
  4. Miksować do momentu uzyskania sztywnego kremu. 
  5. Do ubitego kremu dodać po łyżce krem pistacjowy, cały czas miksując.
  6. Miksować tylko do połączenia składników, jak najkrócej.

Składanie ciasta:

Ciasto można złożyć kilka godzin przed podaniem.

  1. Na upieczony kruchy blat ciasta wyłożyć i rozsmarować konfiturę malinową. 
  2. Na konfiturę wyłożyć krem pistacjowy, delikatnie rozsmarować na całym cieście i wyrównać.
    Polecam wyłożyć krem po łyżce na całą powierzchnię ciasta tak, aby potem jak najmniej rozsmarowywać krem. Wtedy uniknie się zmieszania konfitury z kremem w środku ciasta.
  3. Ciasto z kremem przechowywać w lodówce.

Dekoracja:

Jako dekoracji użyłam jadalnych, suszonych płatków róży, kwiatów jaśminu oraz bez, które przygotowałam z 2 białek pozostałych przy robieniu ciasta kruchego. Tu przepis na bezy.