Zasada:
Na 1 białko z jajka rozmiaru M → 50g cukru
Na 1 białko z jajka rozmiaru L → 60g cukru
Składniki:
- 4 białka rozm. M w temperaturze pokojowej
- 200g cukru drobnego
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu/soku z cytryny
Sposób wykonania:
- Do miski wlać białka. Zacząć miksować na średnich obrotach miksera (maksymalnie 3/4 mocy miksera).
- Po krótkim miksowaniu i podbiciu białek (konsystencja lekkiej piany), zacząć dodawać cukier po łyżce, w odstępach około minuty.
- Po dodaniu ostatniej partii cukru miksować jeszcze około 3 minuty, sprawdzić czy czuć cukier pod palcami. Jeśli czuć, miksować dalej do całkowitego rozpuszczenia.
- Dodać skrobię i sok z cytryny, wymieszać chwilę mikserem.
- Bezy wyłożyć/wycisnąć z worka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1h w temperaturze 100℃, grzanie góra-dół.
Bezy można także zabarwiać barwnikami spożywczymi (polecam Food Colours), dodając ich kroplę do masy bezowej na etapie dodawania soku z cytryny i mąki ziemniaczanej.

One thought on “Mini bezy ”