Tryb blokady ekranu

Rolada szpinakowa z łososiem

Składniki:

Zielone ciasto:

  • 225g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego (ok. połowa 450g standardowego opakowania)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
  • płaska łyżeczka cukru
  • 100g mąki
  • 125ml mleka (pół szklanki)

Wypełnienie rolady:

  • 300g łososia wędzonego na zimno w plastrach
  • 300g serka o smaku chrzanowym typu Almette (może też być serek śmietankowy + łyżeczka chrzanu tartego)
  • koperek (może być suszony)

Sposób wykonania:

Zielone ciasto:

  1. Szpinak podgrzać na patelni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Podgrzewać do momentu odparowania wody. Wystudzić.
  2. W misce umieścić: mąkę, cukier, mleko, żółtka, szpinak – zblendować na gładką masę.
  3. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  4. Do zielonej masy dodawać w ok. 3 partiach ubite białka, po każdym razie delikatnie mieszając szpatułką.
  5. Ciasto wylać na całą powierzchnię blachy piekarnikowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika (grzanie góra-dół) do temperatury 170℃, na środkową półkę. Piec ok. 20 minut do lekkiego zarumienienia.
  7. Upieczone ciasto wyjąć, lekko wystudzić. Jeszcze ciepłe zwinąć razem z papierem do pieczenia w rulon. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Składanie rolady:

  1. Ciasto rozwinąć, posmarować serkiem chrzanowym po całości. Rozłożyć łososia w plastrach. Na wierzch posypać posiekanym koperkiem.
  2. Ciasto ciasno zwinąć w rulon, lekko dociskając, stopniowo odrywając papier do pieczenia.
  3. Zwiniętą roladę owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 20 minut.
  4. Po tym czasie pokroić w krążki o grubości ok. 2cm

Roladę najlepiej przygotować dzień przed podaniem. 

Dodaj komentarz