Składniki:
Zielone ciasto:
- 225g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego (ok. połowa 450g standardowego opakowania)
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 4 jajka (białka i żółtka osobno)
- płaska łyżeczka cukru
- 100g mąki
- 125ml mleka (pół szklanki)
Wypełnienie rolady:
- 300g łososia wędzonego na zimno w plastrach
- 300g serka o smaku chrzanowym typu Almette (może też być serek śmietankowy + łyżeczka chrzanu tartego)
- koperek (może być suszony)
Sposób wykonania:
Zielone ciasto:
- Szpinak podgrzać na patelni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Podgrzewać do momentu odparowania wody. Wystudzić.
- W misce umieścić: mąkę, cukier, mleko, żółtka, szpinak – zblendować na gładką masę.
- W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Do zielonej masy dodawać w ok. 3 partiach ubite białka, po każdym razie delikatnie mieszając szpatułką.
- Ciasto wylać na całą powierzchnię blachy piekarnikowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika (grzanie góra-dół) do temperatury 170℃, na środkową półkę. Piec ok. 20 minut do lekkiego zarumienienia.
- Upieczone ciasto wyjąć, lekko wystudzić. Jeszcze ciepłe zwinąć razem z papierem do pieczenia w rulon. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Składanie rolady:
- Ciasto rozwinąć, posmarować serkiem chrzanowym po całości. Rozłożyć łososia w plastrach. Na wierzch posypać posiekanym koperkiem.
- Ciasto ciasno zwinąć w rulon, lekko dociskając, stopniowo odrywając papier do pieczenia.
- Zwiniętą roladę owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 20 minut.
- Po tym czasie pokroić w krążki o grubości ok. 2cm
Roladę najlepiej przygotować dzień przed podaniem.
