Ciasta wystarcza na 1 formę na tartę o średnicy 26cm.
Składniki:
- 130g mąki krupczatki
- 70g mąki pszennej tortowej
- 100g zimnego masła
- 50g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
Sposób wykonania:
- Do miksera z mieszadłem typu K dodać: mąki, cukier puder, masło, sól. Wymieszać do powstania struktury piasku.
- Dodać żółtka, dalej mieszać do dokładnego połączenia składników (struktura ciasta). Gdyby ciasto było zbyt suche, można dodać do 2 łyżek zimnej wody.
Ciasto oczywiście można też wyrobić ręcznie, wtedy: mąkę, cukier puder, zimne masło pokrojone w kostkę posiekać nożem. Gdy sypkie ciasto będzie miało już równomiernie małe kawałeczki masła, dodać na środek żółtka i od wtedy wyrabiać już ciasto ręcznie, jak najkrócej, ale do połączenia wszystkich składników.
- Ciasto wyjąć na blat, zlepić w kulę, rozwałkować na podsypanym mąką blacie na placek trochę większy niż forma. Ciasto można też rozwałkować pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia, wtedy nie będzie się lepić do wałka.
- Rozwałkowane ciasto nawinąć delikatnie na wałek, przenieść nad formę i rozwinąć. Dognieść do formy wypełniając po brzegi. Nadmiar odciąć. Spód nakłuć widelcem.
Ciasto można też wylepić w formie, odrywając po kawałku i dosłownie wylepiając palcami formę.
- Ciasto w formie wstawić do zamrażarki na co najmniej 30 minut, do całkowitego zamrożenia.
- Piekarnik nagrzać do temp. 180℃. Po nagrzaniu wstawić ciasto prosto z zamrażarki do piekarnika. Piec ok. 20 minut do złotego koloru.
