Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (u mnie: 275g z Lidla)
- 1 serek typu almette (150-200g) o smaku śmietankowym lub z ziołami
- 1 średnia papryka czerwona
- sól, pieprz, papryka wędzona
Sposób przygotowania:
Ciasteczka:
- Ciasto francuskie rozwinąć. Wyciąć krążki:
– ja wycinałam kieliszkiem o średnicy 3.5cm
– krążków wyszło mi 20
- Z pozostałego ciasta wyciąć paski o szerokości ok. 1.5cm, po szerokości płatu ciasta (krótszy bok). Długość pasków to ok. 16cm (przecinałam na pół/połowa szerokości płatu) – zależy od wielkości krążków. Chodzi o to, żeby pasek obejmował cały krążek + ok 0.5 cm zapasu.
- Zlepianie ciasteczka: krawędź krążka lekko zwilżyć wodą. Po obwodzie dołożyć i dolepić pasek – polecam to robić krawędzią łyżeczki. Nadmiar długości paska zlepić ze sobą. Wykonać dla wszystkich.
- Ciasteczka umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach.
- Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec zgodnie z instrukcją z opakowania ciasta.
U mnie: temperatura 200℃, grzanie góra-dół, czas pieczenia: 20 minut.
- Ciasteczka obserwować podczas pieczenia. Gdy spody zaczynają się wybrzuszać, otworzyć piekarnik, dognieść je widelcem, piec dalej.
- Ciasteczka wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Nadzienie – serek paprykowy:
- Paprykę przeciąć na 4 części, usunąć gniazdo nasienne. Kawałki papryki wyłożyć na blasze, piec w temperaturze 220℃ ok 20 minut, do lekkiego zczernienia skórki.Po upieczeniu wyjąć i wystudzić.
- Serek wyłożyć do miski, dodać paprykę obraną ze skórki – skórka łatwo odchodzi gdy jest porządnie wypieczona.
- Całość zblendować na gładką masę.
Wypełnianie ciasteczek:
- Masę przełożyć do rękawa cukierniczego. W razie braku sprawdzi się także reklamówka foliowa lub po prostu łyżeczka.
- Końcówkę rękawa obciąć, wypełnić serkiem ciasteczka.
Ciasteczka można ozdobić. U mnie to szczypta papryki wędzonej + 3 cząstki szczypiorku. Można też wykorzystać całe/dłuższe ździebełka szczypiorku, kawałki pomidorka koktajlowego, listek pietruszki/koperku.
