Tryb blokady ekranu

Kruche ciasto

Ciasta wystarcza na 1 formę na tartę o średnicy 26cm.

Składniki:

  • 130g mąki krupczatki
  • 70g mąki pszennej tortowej
  • 100g zimnego masła
  • 50g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Do miksera z mieszadłem typu K dodać: mąki, cukier puder, masło, sól. Wymieszać do powstania struktury piasku.
  2. Dodać żółtka, dalej mieszać do dokładnego połączenia składników (struktura ciasta). Gdyby ciasto było zbyt suche, można dodać do 2 łyżek zimnej wody.

Ciasto oczywiście można też wyrobić ręcznie, wtedy: mąkę, cukier puder, zimne masło pokrojone w kostkę posiekać nożem. Gdy sypkie ciasto będzie miało już równomiernie małe kawałeczki masła, dodać na środek żółtka i od wtedy wyrabiać już ciasto ręcznie, jak najkrócej, ale do połączenia wszystkich składników.

  1. Ciasto wyjąć na blat, zlepić w kulę, rozwałkować na podsypanym mąką blacie na placek trochę większy niż forma. Ciasto można też rozwałkować pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia, wtedy nie będzie się lepić do wałka.
  2. Rozwałkowane ciasto nawinąć delikatnie na wałek, przenieść nad formę i rozwinąć. Dognieść do formy wypełniając po brzegi. Nadmiar odciąć. Spód nakłuć widelcem.

Ciasto można też wylepić w formie, odrywając po kawałku i dosłownie wylepiając palcami formę. 

  1. Ciasto w formie wstawić do zamrażarki na co najmniej 30 minut, do całkowitego zamrożenia.
  2. Piekarnik nagrzać do temp. 180℃. Po nagrzaniu wstawić ciasto prosto z zamrażarki do piekarnika. Piec ok. 20 minut do złotego koloru.