Z podanych składników wychodzi 14 sztuk paluchów.
Składniki:
- 0,5 opakowania gotowego ciasta francuskiego (u mnie klasyczne/light z Lidla, 275g)
- 0,5 opakowania (50g) boczku wędzonego, parzonego w plastrach
- 1 jajko (niecałe)
- opcjonalnie: czarny/biały sezam
Sposób przygotowania:
- Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić wzdłuż krótszego boku w plastry o szerokości ok. 1.5-2cm.
- Plastry boczku przeciąć wzdłuż i w szerz na pół.

- Na każdy pasek ciasta nałożyć paseczek boczku. Złapać za oba końce ciasta z boczkiem i zwinąć, obracając końce w przeciwne strony.

- Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Gotowe spiralki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180℃, grzanie góra-dół. Piec 20 minut.
