Tryb blokady ekranu

Paluchy z boczkiem, z ciasta francuskiego

Z podanych składników wychodzi 14 sztuk paluchów.

Składniki:

  • 0,5 opakowania gotowego ciasta francuskiego (u mnie klasyczne/light z Lidla, 275g)
  • 0,5 opakowania (50g) boczku wędzonego, parzonego w plastrach
  • 1 jajko (niecałe)
  • opcjonalnie: czarny/biały sezam

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić wzdłuż krótszego boku w plastry o szerokości ok. 1.5-2cm.
  2. Plastry boczku przeciąć wzdłuż i w szerz na pół.
  3. Na każdy pasek ciasta nałożyć paseczek boczku. Złapać za oba końce ciasta z boczkiem i zwinąć, obracając końce w przeciwne strony.
  4. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Gotowe spiralki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180℃, grzanie góra-dół. Piec 20 minut.