Z podanych składników wychodzi ok. 13 dużych, litrowych słoików i 7 mniejszych, ok 700ml.
Ogórki powinny być świeże, jędrne oraz mniejszej i średniej wielkości.
Słoiki i zakrętki powinny być czyste, bez śladów rdzy i uszkodzeń.
Składniki:
Wkład do słoików:
- ok. 8,5kg ogórków gruntowych średniej i mniejszej wielkości
- 1 duży lub 2 mniejsze korzenie chrzanu
- ok. 20 listków wiśni/winogron/chrzanu/dębu/porzeczki
- 2 pęczki kopru do kiszenia (dojrzałego, nie młodego)
- ok. 4 główek czosnku
Zalewa:
Zalewa zawiera wodę + sól kamienną w proporcjach: 2 łyżki soli na 1 litr wody.
Do 1 litrowego słoika wchodzi ok. 400ml zalewy.
Do mniejszego słoika 0.7 litrowego wchodzi ok. 280ml zalewy.
- ok. 8 litrów wrzątku
- 16 płaskich łyżek soli kamiennej (ok. 320g)
Sposób przygotowania:
1. Przygotować ogórki: każdego ogórka dokładnie umyć, najlepiej szorstką stroną gąbki, żeby troszkę zedrzeć kolące wypustki.
2. Przygotować wkład:
- korzeń chrzanu obrać, pokroić na mniejsze części w paski. Na 1 słoik przypada 1 grubszy lub 2 cieńsze paski
- liście wiśni/winogron/chrzanu/dębu/porzeczki dokładnie umyć
- z kopru odciąć baldachy
- ząbki czosnku można obrać, ale nie trzeba
3. Przygotować słoiki:
- do każdego słoika włożyć po 1 liściu i 1 baldachu kopu na dno.
- wsadzić ogórki, najlepiej ciemną końcówką do góry. Ogórki powinny ciasno wypełniać słoik, żeby nie wypływały swobodnie do góry po zalaniu solanką.
W litrowych słoikach zmieściła po 5-7 ogórków, w zależności od wielkości - do każdego słoika włożyć 2-3 ząbki czosnku oraz 1-2 pasek chrzanu
- jeśli zostało kopru, można dołożyć po małym baldachu na górę
4. Przygotować zalewę:
- w dużym garnku umieścić 8 litrów wody
- dodać 16 płaskich łyżek soli kamiennej i wymieszać do rozpuszczenia
- zagotować
5. Wypełnić zalewą:
- nabrać wrzącej solanki, najlepiej do półlitrowej/ litrowej żarooodpornej miarki (u mnie litrowa, plastikowa miarka) i zalać słoik ogórków tak, aby solanka całkowicie pokrywała ogórki
- słoik zakręcić szczelnie zakrętką
- odstawić wieczkiem do dołu
- wypełnić tak wszystkie słoiki
Słoiki powinny stać odwrócone do góry dnem co najmniej do ostudzenia, do temperatury pokojowej. Następnie można je z powrotem odwrócić. Na kolejny dzień, wieczka słoików powinny być zassane (nie „klikać” przy nacisku).
Po 2-3 dniach delikatnie (bez potrząsania i nie gwałtownie) przenieść słoiki do suchego, chłodniejszego i ciemnego miejsca, na co najmniej 3 tygodnie.
Pro TIPy:
- Kiszone ogórki polecam przygotować w nie upalną pogodę, gdy na zewnątrz jest do ok. 27 stopni. Zauważyłam, że w taką pogodę proces kiszenia przebiega lepiej, spokojniej. Ze słoików nie sączy się zalewa.
- Jeśli w niektórych słoikach zakrętki się po kilku dniach poluzują i będą „klikać” to nie musi oznaczać, że się nie zawekowały i się zepsują. Takie słoiki polecam umieścić w spiżarni/półce na wierzchu, żeby je zjeść pierwsze. Jeśli nie będą brzydko pachniały, nie będzie pleśni to można je bez obaw zjeść.
- Po przeniesieniu ogórków do spiżarni/półki, zalecam sprawdzić 2-3x co kilka dni czy zalewa nie sączy się ze słoików.
- jeśli ogórki i/lub czosnek zrobi się niebieskawy (jak na zdjęciach niżej), nie ma co się przejmować. Nie oznacza to, że ogórki się zepsuły, jest to naturalny proces, który zachodzi przy niektórych rodzajach ogórków i czosnku.

