Tryb blokady ekranu

Farsz meksykański

  • Całość: 2050 kcal, B: 128 g, T: 104 g, W: 128 g
  • 1 z 10 porcji (na 1 naleśnika czyli ok 3 łyżki farszu): 205 kcal, B: 12.8 g, T: 10.4 g, W: 12.8 g

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wołowego
  • 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • ¼ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta cynamonu
  • 1 puszka (255g) czerwonej fasoli 
  • 1 puszka (285g) kukurydzy
  • 150g pieczarek (opcjonalnie)
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 190 koncentratu pomidorowego + 150ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Przełożyć mięso mielone na rozgrzaną patelnię.
    Nie dodawać żadnego tłuszczu. Tłuszcz z mięsa będzie wystarczający.
  2. Podsmażyć mięso, dodać wszystkie przyprawy, wymieszać.
  3. Do podsmażonego mięsa dodać pokrojoną w piórka cebulę, wymieszać, podsmażyć razem.
  4. Fasolę i kukurydzę odcedzić, opłukać pod bieżącą wodą.
  5. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieczarki. Wymieszać, podsmażyć.
  6. Dodać kukurydzę i fasolę. Wymieszać, podsmażyć.
  7. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy z wodą. Wszystko wymieszać i podsmażać jeszcze około 3 minuty.

TIP: jeśli farsz ma być do tacos, nie dodawać koncentratu. Jako dodatek do farszu do tacos, świetnie pasuje rozgniecione widelcem awokado z sokiem z limonki, posmarowane na taco. Polecam także salsę pomidorową: pokrojone w kosteczkę pomidory, cebula, pare listków kolendry, sól i pieprz.