Tryb blokady ekranu

Sernik baskijski FIT – pistacjowy lub nie (niskokaloryczny, wysokobiałkowy)

Sernik pieczony w tortownicy o średnicy 18cm. 

Wersja pistacjowa:

  • Całość: 2715 kcal, B: 132 g, T: 186 g, W: 101 g, C: 30 g
  • 1 z 8 porcji: 340 kcal, B: 16.5 g, T: 23 g, W: 13 g, C: 3,8 g

Wersja klasyczna bez pistacji:

  • Całość: 1860 kcal, B: 100,5 g, T: 120 g, W: 57,5 g, C: 18,5 g
  • 1 z 8 porcji: 232 kcal, B: 12.5 g, T: 15 g, W: 7 g, C: 2,5 g

Składniki:

  • 450g serka Philadelphia light
  • 300g skyru waniliowego
  • 4 łyżki erytrytolu (można dopasować pod siebie)
  • 6 jajek M
  • 150g pasty pistacjowej 100% pistacji
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • pół łyżeczki soli

      

Spód:

  • 80g ciastek bez cukru, u mnie Vitella wielozbożowe
  • 18g masła
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1. Włączyć piekarnik na 220℃, grzanie góra-dół.
  2. Przygotować foremkę: wyłożyć foremkę 2 arkuszami papieru do pieczenia tak, aby wystawały na kilka centymetrów ponad formę.
  3. Przygotować spód sernika: 
  • ciastka zblendować, dodać roztopione masło i wodę. Zblendować do połączenia składników, powinna wyjść struktura mokrego piasku. 
  • Masę ciasteczkową wyłożyć na dno formy, ugnieść łyżką lub spodem szklanki z płaskim spodem na równą powierzchnię. 
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 6 minut do zarumienienia
  • Po wyjęciu z piekarnika ostudzić do temperatury pokojowej
  1. Do misy miksera przełożyć: skyr, serek Philadelphia, erytrytol, ekstrakt z wanilii, sól, pastę pistacjową. Miksować do połączenia składników.
  2. Do gładkiej masy dodawać po 1 jajku na raz. Zmiksować do połączenia się jajek z masą serową. 
  3. Masę serową wylać na ostudzony spód ciasteczkowy, wstawić do piekarnika na 30-35 minut, 210-220℃.

UWAGA: Masa jest mocno płynna, przypomina konsystencję rzadkiej śmietanki 30%.

  1. Po wyjęciu z piekarnika sernik baskijski ma trzęsący środek – jak to baskijski ma w zwyczaju. Odstawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej (co najmniej 3h). Następnie wstawić do lodówki na minimum 8h, najlepiej całą noc.

TIPy:

  • polecam zacząć robić sernik najpóźniej koło południa, żeby zdążył na spokojnie ostygnąć do wieczora.
  • można użyć trochę większej tortownicy, np 20-21 cm. Sernik będzie wtedy trochę niższy ale na pewno bezpiecznie urośnie tylko do wysokości foremki.
  • pasta pistacjowa jest opcjonalna!