Tryb blokady ekranu

Pieczone placuszki z cukinii

Z podanych składników wychodzi 13 dużych placków o średnicy ok. 11cm.

  • Całość: 1140 kcal, B: 63 g, T: 34 g, W: 160 g
  • 1 placek: 88 kcal, B: 4,8 g, T: 2,6 g, W: 12,3 g

Składniki:

  • ok. 4 średnie cukinie (1200g)
  • 4 jajka M
  • 210g jogurtu naturalnego
  • 80g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 70g mąki orkiszowej typ 630
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 2 pełne łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyć, odciąć końce. Przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne – opcjonalnie.
  2. Cukinię zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Posolić, wymieszać, przełożyć na sitko i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie odcisnąć sok z cukinii – najlepiej robi się to w rękach. Cukinia po odsączeniu płynu ważyła 600g.
  3. Do miski z cukinią dodać jajka, mąki, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek,  koperek i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
  4. Na blachach z piekarnika rozłożyć papier do pieczenia. Wykładać po ok. 2 łyżki i rozprowadzić w kształt okrągłego placka.
  5. Blachy z plackami wsadzić do nagrzanego piekarnika do 190℃, termoobieg. Piec ok 20-25 minut.

Podawać ze śmietaną 12% lub jogurtem naturalnym, posypać szczypiorkiem lub koperkiem.