Z podanych składników wychodzi 13 dużych placków o średnicy ok. 11cm.
- Całość: 1140 kcal, B: 63 g, T: 34 g, W: 160 g
- 1 placek: 88 kcal, B: 4,8 g, T: 2,6 g, W: 12,3 g
Składniki:
- ok. 4 średnie cukinie (1200g)
- 4 jajka M
- 210g jogurtu naturalnego
- 80g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 70g mąki orkiszowej typ 630
- 3 duże ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 2 pełne łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Sposób przygotowania:
- Cukinie umyć, odciąć końce. Przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne – opcjonalnie.
- Cukinię zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Posolić, wymieszać, przełożyć na sitko i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie odcisnąć sok z cukinii – najlepiej robi się to w rękach. Cukinia po odsączeniu płynu ważyła 600g.
- Do miski z cukinią dodać jajka, mąki, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Na blachach z piekarnika rozłożyć papier do pieczenia. Wykładać po ok. 2 łyżki i rozprowadzić w kształt okrągłego placka.
- Blachy z plackami wsadzić do nagrzanego piekarnika do 190℃, termoobieg. Piec ok 20-25 minut.
Podawać ze śmietaną 12% lub jogurtem naturalnym, posypać szczypiorkiem lub koperkiem.
