Z podanych składników wychodzi ok.15 muffinów.
Składniki:
- 130g cukru
- 2 jajka
- 230g maślanki
- 80g oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- 260g mąki pszennej tortowej typ 450 lub 500
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 średnie jabłka
Jajka i maślanka najlepiej w temperaturze pokojowej.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w dość drobną kosteczkę.
- Jajka z cukrem chwilę utrzeć rózgą.
- Dodać mokre składniki: maślanka, olej – wymieszać do uzyskania jendolistej konsystencji.
- Dodać suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, soda, sól, cynamon – wymieszać do uzyskania jendolistej konsystencji.
- Do ciasta na koniec dodać pokrojone jabłka, dokładnie wymieszać aby jabłka były rozprowadziły się w całej masie.
- Gotową masę przełożyć prawie do pełna, do silikonowych papilotek lub formy na babczeki wyłlożonej papierowymi papilotkami.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 175℃ przez ok 18-20 minut, grzanie góra-dół.
Po upieczeniu muffiny można: posypać cukrem pudrem, cukrem pudrem z cynamonem, nałożyć na wierzch krem śmietankowy lub z mascarpone, oblać/obtoczyć w słonym karmelu.
