Tryb blokady ekranu

Sernik baskijski

Składniki ciasta podane tortownicę 23-24cm.

Składniki:

  • 180g ciasteczek Digestives (z czekoladą lub bez)
  • 50g masła
  • 750g serka śmietankowego Philadelphia lub typu Philadelphia
  • 250g jogurtu greckiego (polecam z Lidla)
  • 250g drobnego cukru
  • 6 jajek L
  • 400ml śmietany kremówki 36%
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru na wierzch (opcjonalnie)

Mimo wysokiej ceny polecam użyć serka Philadelphia lub jego doskonałego odpowiednika w niższej cenie – serka Arla

Sposób przygotowania:

Spód:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200℃, grzanie góra-dół.
  2. Tortownicę wyłożyć podwójnie papierem do pieczenia ze sporym naddatkiem tak, aby papier wystawał do góry.
    Podwójna warstwa papieru do pieczenia zapobiegnie zbytniemu spieczeniu, a naddatek papieru zapobiegnie wylaniu się masy z tortownicy.
  1. Ciasteczka zblendować lub zgnieść np. wałkiem na pył, wymieszać z roztopionym masłem.
  2. Przełożyć do tortownicy i dokładnie docisnąć masę do spodu łyżką lub innym płaskim przedmiotem. Spód powinien tworzyć jedną, zwartą całość.
  3. Spód piec przez ok 6 minut do tzw. ‘wysuszenia’, następnie wystudzić całkowicie do temperatury pokojowej.
  4. Podnieść temperaturę piekarnika do 240℃ (220 jeśli piekarnik przegrzewa).

Masa serowa:

  1. Jogurt grecki przełożyć delikatnie na sitko z drobnymi oczkami tak, aby serwatka się odsączyła.
  2. Ser, jogurt i cukier utrzeć mikserem, aż masa będzie gładka.
  3. Dodawać stopniowo jajka, jedno po drugim, cały czas miksując.
  4. Dodać śmietanę, sól i wanilię, ponownie zmiksować. 
    Uwaga – masa będzie mocno płynna!
  5. Masę serową wlać bardzo powoli i małym strumieniem na wystudzony, ciasteczkowy spód. Wierzch posypać cukrem pudrem.
  6. Piec ok. 30 minut w mocno nagrzanym piekarniku do 240℃  (220 jeśli piekarnik przegrzewa), aż wierzch się skarmelizuje na lekko brązowy/ciemno-bursztynowy kolor.
  7. Po upieczeniu sernik wyjąć i wystudzić do temperatury otoczenia (kilka godzin). Sernik będzie się mocno trząsł – będzie tzw. twerking!
  1. Gdy sernik osiągnie temperaturę pokojową, przełożyć do lodówki do całkowitego stężenia na co najmniej 8h lub najlepiej całą noc.