Składniki ciasta podane tortownicę 23-24cm.
Składniki:
- 180g ciasteczek Digestives (z czekoladą lub bez)
- 50g masła
- 750g serka śmietankowego Philadelphia lub typu Philadelphia
- 250g jogurtu greckiego (polecam z Lidla)
- 250g drobnego cukru
- 6 jajek L
- 400ml śmietany kremówki 36%
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru na wierzch (opcjonalnie)
Mimo wysokiej ceny polecam użyć serka Philadelphia lub jego doskonałego odpowiednika w niższej cenie – serka Arla
Sposób przygotowania:
Spód:
- Piekarnik rozgrzać do 200℃, grzanie góra-dół.
- Tortownicę wyłożyć podwójnie papierem do pieczenia ze sporym naddatkiem tak, aby papier wystawał do góry.
Podwójna warstwa papieru do pieczenia zapobiegnie zbytniemu spieczeniu, a naddatek papieru zapobiegnie wylaniu się masy z tortownicy.
- Ciasteczka zblendować lub zgnieść np. wałkiem na pył, wymieszać z roztopionym masłem.
- Przełożyć do tortownicy i dokładnie docisnąć masę do spodu łyżką lub innym płaskim przedmiotem. Spód powinien tworzyć jedną, zwartą całość.
- Spód piec przez ok 6 minut do tzw. ‘wysuszenia’, następnie wystudzić całkowicie do temperatury pokojowej.
- Podnieść temperaturę piekarnika do 240℃ (220 jeśli piekarnik przegrzewa).

Masa serowa:
- Jogurt grecki przełożyć delikatnie na sitko z drobnymi oczkami tak, aby serwatka się odsączyła.
- Ser, jogurt i cukier utrzeć mikserem, aż masa będzie gładka.
- Dodawać stopniowo jajka, jedno po drugim, cały czas miksując.
- Dodać śmietanę, sól i wanilię, ponownie zmiksować.
Uwaga – masa będzie mocno płynna! - Masę serową wlać bardzo powoli i małym strumieniem na wystudzony, ciasteczkowy spód. Wierzch posypać cukrem pudrem.
- Piec ok. 30 minut w mocno nagrzanym piekarniku do 240℃ (220 jeśli piekarnik przegrzewa), aż wierzch się skarmelizuje na lekko brązowy/ciemno-bursztynowy kolor.

- Po upieczeniu sernik wyjąć i wystudzić do temperatury otoczenia (kilka godzin). Sernik będzie się mocno trząsł – będzie tzw. twerking!
- Gdy sernik osiągnie temperaturę pokojową, przełożyć do lodówki do całkowitego stężenia na co najmniej 8h lub najlepiej całą noc.
