Z podanych składników wychodzi ok.18 ciasteczek.
Składniki:
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki gorącej wody
- 60 g miękkiego masła
- 4 łyżki / 60g cukru pudru
- 1 żółtko jajka
- 120 g / 1 szklanka mąki
- 1 łyżka kakao
Sposób przygotowania:
- Kawę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Miękkie masło umieścić w misce. Przez sitko przesiać cukier puder. Za pomocą rózgi wymieszać do połączenia.

- Dodać żółtko, następnie wymieszać. Wlać przestudzoną kawę, ponownie wymieszać.

- Do masy przesiać mąkę oraz kakao, wymieszać do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję i wygląd lodów czekoladowych.

- Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
- Oderwać około 1 łyżeczki ciasta, następnie uformować w dłoniach owalny kształt. Odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Powtórzyć z resztą ciasta.

- Za pomocą wykałaczki lub grubszego brzegu noża zrobić wgłębienie wzdłuż ciasteczka.
- Ponownie wstawić do lodówki na około 15 minut.
- Następnie piec w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 10-12 minut.

