Z podanych składników wychodzi ok. 16 sztuk knedli.
Składniki:
- 500g twarogu tłustego/półtłustego mielonego (2 opakowania)
- 70g mąki pszennej (7 pełnych łyżek)
- 80g skrobi ziemniaczanej (7 pełnych łyżek)
- 30g cukru (2 pełne łyżki)
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 16 średnich-mniejszych śliwek
Farsz/posypka:
- 50g orzechów włoskich (2 garście)
- 50g cukru (5 pełnych łyżek)
- 1 łyżka cynamonu
- kilka łyżek śmietany 12% do polania
Sposób przygotowania:
- W misce rozgnieść widelcem twaróg z jajkami. Następnie dodać ekstrakt waniliowy, cukier, mąki. Wymieszać widelcem/łyżką do połączenia składników. Wyrobić rękami na gładką, elastyczną masę.
Masa może być delikatnie lepka. - Śliwki umyć, naciąć do połowy i wyjąć pestki.
- Orzechy posiekać, wymieszać z cukrem i cynamonem.
- Do śliwek nałożyć farsz łyżeczką.

- Z gotowego ciasta oderwać kawałek o wielkości moreli, rozpłaszczyć palcami, na środek nałożyć śliwkę, oblepić ciastem śliwkę i dokładnie zlepić. Kilka razy utoczyć/”ukulać” w rękach do uzyskania różnego, okrągłego kształtu.

- Powtórzyć czynność z pozostałym ciastem i śliwkami.
- Zagotować wodę w garnku z odrobiną soli.
- Wrzucić po kilka knedli na raz na gotującą się wodę, gotować do wypłynięcia + 1 minuta.
- Podawać na ciepło, polane śmietaną i posypane pozostałym farszem.

