Składniki:
Miodowe blaty z ciasta:
- 500g mąki tortowej
- 100g cukru pudru
- 125g masła
- 100g miodu
- 1 pełna łyżeczka sody
- 1 jajko
Masa budyniowa:
- 1 puszka (ok. 400g) masy krówkowej
- 250g miękkiego masła
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 500ml mleka
- 2 łyżki cukru
Do dekoracji:
- Garść orzechów włoskich
- 1 upieczony i starty blat z resztek ciasta
- ewentualnie: ok 1/3 gorzkiej czekolady odlana w “plastry miodu”
Sposób przygotowania:
Żeby poszło sprawnie, należy zacząć od przygotowania bazy ciasta oraz bazy kremu. Baza ciasta i budyń do kremu muszą się wystudzić. Następne kroki są rozpisane w odpowiedniej kolejności wykonywania czynności.
Ciasto:
- Go garnka przełożyć masło i miód, mieszać i podgrzewać tylko do rozpuszczenia się składników.
- Ściągnąć masę z ognia i wystudzić.
Krem:
- Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Ciasto c.d.:
- Odrysować na papierze do pieczenia okrągłe blaty – można posłużyć się spodem tortownicy, u mnie spód tortownicy o średnicy 26cm (ciekawostka: tortownica ma rzeczywiście 26cm średnicy natomiast jej spód trochę mniej – 24,5cm). Kółka powinny być o ok. 5mm większe niż spód tortownicy. Gdy będą większe, będzie potem łatwiej wyciąć takie same blaty. Następnie wyciąć kółka z papieru.


- Rozgrzać piekarnik do 200℃ w funkcji termoobiegu.
- Do mąki dodać cukier puder i łyżeczkę sody. Wymieszać.
- Następnie dodać jajko i roztopione, ostudzone masło z miodem. Wszystko zagnieść w ciasto.
Ciasto można wyrobić w robocie planetarnym używając mieszadła typu K lub w malakserze/urządzeniu typu Thermomix.

- Ciasto podzielić na 6 równych części. Można użyć do tego wagi, ważąc całe ciasto i uzyskaną wagę podzielić na 6. Następnie odważyć 6 porcji ciasta o podanej wadze.

- Na pierwszym wyciętym arkuszu papieru do pieczenia rozgnieść dłonią pierwszą porcję ciasta, a następnie rozwałkować do samych brzegów papieru. Następnie przyłożyć spód tortownicy i odciąć to co zostaje. Resztki odłożyć na bok. Powtórzyć to samo z pozostałymi 5 kawałkami ciasta.



- Przygotowane blaty piec przez ok. 6 minut, aż do zarumienienia się ciasta. Można piec 2 blaty na raz, na wyższej i niższej półce w piekarniku. Po upieczeniu wyciągnąć i odłożyć do ostygnięcia.
Blaty zaraz po wyjęciu z piekarnika będą miękkie. Po ostudzeniu stwardnieją na kruche, twarde ciasto. - Z odstawionych resztek ciasta zlepić kulkę i rozwałkować na na papierze do pieczenia. Upiec tak samo jak resztę. Posłuży on na końcu do dekorowania ciasta.

Krem c.d.:
- Puszka z masą krówkową powinna mieć temperaturę pokojową.
- Miękkie masło zmiksować na jasną, puszystą masę.

- Dalej miksując dodawać stopniowo masę krówkową, a następnie po łyżce budyń. Zmiksować do połączenia si składników.


Składanie ciasta:
- Na 2 małych talerzykach ułożyć spód od tortownicy – będzie poręczniej. Jeśli posiada się obrotową paterę/talerz, polecam użyć.


- Na spód tortownicy położyć pierwszy blat ciasta – stroną z papierem do pieczenia do góry, zdjąć papier.

- Nałożyć krem na ok. 4-5mm. Krem wyłożyć do samych brzegów i wyrównać.

- Położyć kolejny blat i warstwę kremu – i tak samo z pozostałymi.
- Na ostatni blat położyć krem oraz posmarować również boki do wyrównania powierzchni.

Dekoracja:
- Upieczony blat z resztek zetrzeć na tarce razem z orzechami. Orzechy można też osobno posiekać. Wszystko razem wymieszać.
- Przełożone ciasto na spodzie tortownicy położyć na wyższym naczyniu, np. misce. Miskę z posypką położyć niżej, pod ciastem.

- Łyżką obsypywać i lekko dogniatać posypkę do kremu. Posypką można udekorować całe ciasto/ tylko boki/ tylko górę – do wyboru.

Ja obsypałam całe ciasto i dodatkowo udekorowałam połówkami orzechów oraz kawałkami czekolady „plaster miodu”. Poniżej instrukcja jak ją zrobić.


Czekolada „Plaster miodu”:
- Ok. 30g czekolady (⅓ tabliczki) roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
- Rozpuszczoną czekoladę wylać na kawałek folii bąbelkowej. Wystudzić i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

- Po stężeniu (ok. 10 minut) wyjąć z lodówki, delikatnie odkleić folię i połamać na kawałki.


