Robiąc z podwójnej porcji ciasta wyszło mi 70 pierniczków nadziewanych oraz 60 pierniczków bez nadzienia. Użyłam średniej wielkości foremek.
Składniki:
- 100g czekolady gorzkiej
- 50g masła
- 300g miodu
- 400g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 opakowanie (20g) przyprawy do piernika
- 1 pełna łyżeczka cynamonu
- 1 pełna łyżeczka kakao
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 jajko
- ok. 200g powideł śliwkowych lub marmolady/sztywnego dżemu do nadziania
Składniki na polewę czekoladową:
- 200g cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 0,5 łyżki miodu
- 50ml gorącej wody
- 50 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- Masło i miód rozpuścić w rondelku. Dodać połamaną/posiekaną czekoladę.
- Podgrzewać i mieszać do rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników. Odstawić do ostudzenia.

- Do miski przesypać mąkę, sodę, sól, kakao, przyprawę do piernika, cynamon.

TIP: Polecam wybierać przyprawy do piernika, które nie mają w składzie cukru, lub mają go bardzo mało (cukier w składnie na ostatniej/jednej z ostatnich pozycji). Wtedy mieszanka będzie zawierać same zmielone przyprawy, bez zbędnego cukru który i tak jest osobno w cieście.
Polecam przyprawy marki: Kamis i Kotanyi, a także przyprawę z Lidla marki Belbake. Uwaga – ta ostatnia z Lidla zawiera sporo anyżu.
- Dodać przestudzoną masę i jajko.

- Wymieszać najlepiej łyżką lub mikserem (klasyczny: mieszadła do ciasta, planetarny: mieszadło typu K) do całkowitego połączenia się składników. Ciasto będzie klejące się i miękkie.

- Po wyrobieniu przykryć folią spożywczą w kontakcie (żeby nie skropliła się para wodna oraz żeby nie zrobiła skorupa na powierzchni ciasta) i włożyć do lodówki na ok. godzinę.

- Po godzinie w lodówce ciasto nabierze konsystencji twardszego, ciastkowego ciasta.
- Ciasto wyjąć z miski, zlepić i podzielić na pół.
- Blat oprószyć bardzo obficie mąką (słowo klucz – “obficie”). Jeśli mąki na blacie będzie za mało ciasto przyklei się do blatu i będzie problem z oderwaniem go po wycięciu pierniczków. Górna powierzchnia ciasta (przeciwnie do dolnej) nie powinna być w ogóle oprószoną mąką. PS. polecam silikonowe wałki.
- Pół porcji ciasta wyłożyć na oprószony mąką blat.

- Rozwałkować na grubość 3mm – do pierniczków nadziewanych, lub 6mm – do pierniczków bez nadzienia cieńsze będą twarde. I tu zdradzę patent jak rozwałkować ciasto na te 3 lub 6mm:
Na wykałaczce odmierz 3mm i zaznacz pisakiem. Podczas rozwałkowania ciasta wbij wykałaczkę w kilka miejsc
w cieście sprawdzając czy ma już pożądaną grubość.
Nie ma za co 😎
- Na połowę ciasta wyłożyć w ostępach powidła. Po około pół łyżeczki na 1 porcję.

- Drugą połowę rozwałkowanego ciasta nałożyć na tą z powidłami przykrywając całość.
- Na powierzchni będą widoczne “górki” tam gdzie są powidła. Miejsca dookoła powideł docisnąć palcami żeby ciasto się zlepiło. Przez to będzie gwarancja że powidło nie wypłynie po wykrojeniu ciasteczka i podczas pieczenia.

- Foremkami do ciastek wycinać pierniczki, wyśrodkowując foremki względem “górki” z powideł.


- Wycięte pierniczki przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach – zawsze lepiej rzadziej, wtedy będzie pewność, że się nie skleją podczas pieczenia.

- Tak samo postąpić z resztą ciasta.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180℃ w funkcji grzania góra-dół i piec przez 7-10 minut.
- Po upieczeniu wystudzić na kratce. W razie braku można odwrócić kratkę z piekarnika i na niej położyć gorącą blachę z pierniczkami.

Pierniczki zaraz po ostudzeniu można od razu jeść, nie trzeba czekać kilku dni czy tygodni.
Po ostudzeniu można je także oblać/udekorować polewą czekoladową (przepis niżej) lub lukrem.
Sposób przygotowania polewy czekoladowej:
- Cukier puder i kakao przesiać do miski.
- Miód zalać gorącą wodą i rozpuścić. Wlać do cukru z kakao wymieszać.
- Rozpuszczoną czekoladę dodać do masy, wymieszać. Gdyby masa była zbyt gęsta – dolać gorącej wody, wymieszać ponownie.
W razie gdyby polewa na końcu miała grudki, polecam zblendować. - Polewa jest już gotowa do użycia.
„Czekoladowanie” (bo nie polewanie) pierniczków:
- Nadziewany pierniczek nabić dosyć głęboko na mały widelczyk. Do pierniczków nienadziewanych użyłam wykałaczki ponieważ były one twardsze i widelczyk je łamał.
- Zanurzyć w polewie, odłożyć ostrożnie na papier do pieczenia.
Pierwsze pierniczki polecam przeznaczyć na próby. Moje pierwsze 3 pierniczki: spadły z widelca/polewa nierówno je pokryła.
Z czasem polewa staje się coraz gęstsza. tedy wystarczy wstawić ją na ok. 20-30 sekund do mikrofalówki lub podgrzać miskę na parze wodnej.
Polewa zastygnie po ok. 3 godzinach. Będzie wtedy całkowicie zastygnięta, przypominająca strukturę lukru. Po tym czasie będzie można położyć pierniczki jeden na drugim.
Polewy powinno starczyć na wszystkie pierniczki z porcji z tego przepisu.
Paseczki na pierniczkach robiłam rozpuszczając 50g gorzkiej czekolady z 2-3 łyżkami mleka. Przełożyłam do rękawa cukierniczego (można użyć rożka z papieru do pieczenia lub reklamówki odcinając rożek) i wyciskałam bezpośrednio na pierniczki.
